Autor: Admin
Datum objave: 15.12.2011
Komentari:
0,00


OBAVIJEST FILA O MANJIM PRILAGODBAMA PRAVILA HRVANJA

Pročitajte promjene

Na netom završenom predolimpijskom sudačkom seminaru i testnom predolimpijskom turniru održanom proteklog vikenda u Londonu na kojem je sudjelovao i naš Olimpijski sudac gosp. Davor Petanjek bilo je riječi između ostalog i o manjim dopunama i pojašnjenjima pravila hrvanja, i to:

 

 • držanje visokih kriterija, odnosno striktna primjena važećih sudačkih pravila vezano uz članke 47. 48. i 49. koji govore o borbi u parteru, borbi u zoni i o naređenom hvatu.

 

• borba u GR načinu hrvanja početkom svake runde mora početi s kontaktom hrvača prsa o prsa

 

• ukoliko u GR načinu hrvanja u prvih 90 sekundi bude tehničkih bodova, ukida se obavezan naređeni parter u toj rundi.

 

• kod naređenog parter položajha, gornji hrvač mora obavezno položiti svoje dlanove na plećke svog protivnika i čekati suca da da znak za nastavak borbe.

 

• u SL načinu hrvanja prilikom izvlačenja kuglica (kod rezultata 0:0 nakon 2 min borbe)  u zdjeli moraju biti 4 kuglice - 2 crvene i 2 plave. Kuglica koja bude izvučena ostaje van zdjele do kraja borbe, kako bi u eventualnom ponovnom izvlačenju bila dana prilika i drugom hrvaču da dobije ždrijeb.

 

 

 

FILA je nakon tog predolimpijskog turnira na kojem su se testirala gore navedena pravila donijela odluku da će se od 1. siječnja 2012. godine i o tome obavijestila sve nacionalne saveze donjim dopisom (hrvatski prevod - original na Engleskom jeziku u privitku):

 

 

SVIM NACIONALNIM SAVEZIMA

SVIM ČLANOVIMA BIROA

SVIM ČLANOVIMA SUDAČKOG ODJELA

 

Predmet: Pravila grčko-rimski način

 

 

Unatoč želji da se promijene pravila u grčko-rimskom načinu (GR) kako bi poboljšali sliku (imidž) hrvanja na Olimpijskim igrama u Londonu i nakon konzultacije sa trenerima i članovima Biroa, odlučeno je da se ova odluka odgodi nakon Igara. Ovim rješenjem poštuju se odluke Kongresa i ne remete pripreme hrvača za London.

 

Međutim, ipak je odlučeno o sljedećim točkama kako bi se zajamčio kvalitetni spektakl u našem sportu:

 

1. Trenutna pravila treba strogo provoditi s najvećom strogošću, naročito članak 47: borba u parteru tijekom borbe - Članak 48: crvena zona – članak 49: naređeni hvat i čitavo Poglavlje 9.

 

Sve odredbe ovih članaka trebaju se primjenjivati doslovno kao također i svi ostali članci.

 

2. Polazni kontakt u stojci u hrvanju GR načinom hrvanja mora se imperativno napraviti sa dva hrvača prsa o prsa prije nego što sudac zviždi (signalizira) početak borbe. Tijekom borbe, sudac također mora zatražiti hrvače da ostanu u kontaktu.

 

3.  Kod naređenog stavljanja u parter, gornji hrvač mora obavezno položiti svoje dlanove na ramena svog protivnika sve dok sudac ne zviždi.

 

4. Postupak kažnjavanja grešaka mora se savjesno poštivati, što znači:

 

a. 1. prekršaj – zaustaviti borbu – prijateljski (usmeno) upozoriti hrvača (ne trenera).

 

b. 2. prekršaj – javna opomena i bodovi.

 

5. Na kraju minute i trideset sekundi  perioda, ako je hrvač postigao jedan ili više tehničkih bodova, stavljanje njegovog protivnika u parter se ukida.

 

Svrha ove odluke je da se izbjegne trideset sekundi negativnog hrvanja kako bi se završila borba.

 

6.  Ždrijeb se treba uraditi s dvije loptice (kuglice) svake boje i izvučena loptica (kuglica) mora se ukloniti iz kutije nakon svakog ždrebanja, kako  bi se povećao pritisak na hrvače da se bore.

 

FILA se nada da će ove male prilagodbe, naročito stroga primjena pravila, omogućiti kvalitetnu predstavu (spektakl) hrvačkog sporta u 2012.

2214
Kategorije: Hrvanje
Tagovi: Hrvanje, HHS
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije