Autor: Admin
Datum objave: 26.04.2013
Komentari:
0,00


ODMOR I OPORAVAK NAKON TJELOVJEŽBE

Poboljšajte sportske rezultate

Većina sportaša zna da je odmor nakon tjelovježbe ključan za postizanje dobrih rezultata no većina svejedno osjeća krivnju ako naprave jednodnevni odmor.

 

Tijelo se oporavlja i jača u vremenu između vježbi i kontinuirani trening može oslabiti i najjače sportaše. Dani predviđeni za odmor bitni su iz nekoliko razloga. Neki su fiziološki, a neki psihološki. Odmor je fizički potreban tako da se mišići mogu obnoviti, izgraditi i ojačati. Za ljude koji se sportom bave rekreativno dani za odmor pomažu u očuvanju ravnoteže između ciljeva i zahtjeva kuće, posla i treninga.

 

U najgorem slučaju premalo dana za odmor i oporavak može dovesti do sindroma prekomjernog treniranja.

 

Što se događa za vrijeme oporavka?

 

Odvajanje vremena za oporavak je važno jer je to vrijeme u kojem se tijelo prilagođava na napor vježbe i počinju se osjećati njeni učinci. Oporavak također omogućava tijelu da obnovi zalihe energije i popravi ozlijeđeno tkivo. Tjelovježba ili bilo koji drugi oblik fizičke aktivnosti uzrokuje promjene u tijelu kao što su raščlanjivanje mišićnog tkiva i pražnjenje zaliha energije kao i gubitak tekućine. Odmor omogućava obnovu zaliha i tkiva. Bez dovoljno odmora tijelo će se samo nastaviti slamati zbog intenzivnog napora. Simptomi uključuju obolijevanje, upale, depresiju, smanjene sportske performanse i povećan rizik od ozljeda.

 

 

 

Kratkotrajni i dugotrajni oporavak

 

Postoje dvije vrste oporavka. Neposredni (kratkotrajni) oporavak slijedi odmah nakon tjelovježbe, dugotrajni treba biti uključen u godišnji raspored treninga. Obje su vrste bitne za postizanje sportskih uspjeha.

 

Kratkotrajni oporavak, ponekad još nazvan i aktivnim odmorom, slijedi u satima nakon intenzivne vježbe. Aktivni se oporavak odnosi na neintenzivne vježbe nakon treninga u periodu hlađenja nakon zahtjevne vježbe kao i u danima nakon. Oba tipa aktivnog oporavka povezani su sa sportskim performansama. Još jedan bitan čimbenik ove vrste oporavka je i obnavljanje zaliha energije i tekućina koje se gube za vrijeme treninga i optimiziranje sinteze proteina (proces kojim se povećava sadržaj proteina u stanici, sprečava raščlanjivanje mišića i povećava mišićnu masu) pravilnom prehranom u obroku nakon tjelovježbe. Ovo je također vrijeme oporavka mekog tkiva (mišići, tetive, ligamenti) i odstranjivanja nakupljenih kemikalija koje su produkt stanične aktivnosti tijekom treninga.

 

Dugotrajni oporavak odnosi se na tehnike koje se koriste u sezonskom treningu. Većina dobro razrađenih programa u rasporedu imaju predviđene dane ili tjedne za oporavak. Ovo je također razlog zašto sportaši i treneri mijenjaju programe treniranja tokom godine, dodavajući kros trening, modificiraju tipove tjelovježbe i mijenjaju intenzitet, vrijeme, udaljenost i sve druge varijable.

2883
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness
Komentari
# 5 Dana 15.01.2015 - 15:29 Fearghus ... je rekao/la:
Hvala bro. Nego, ja sam se ponadao da će Jan da se zmuzae za moj slučaj, npr. da se prijavi kao svedok i da zabrana padne u vodu jer sudski pisar nije uspeo da ga unese u zapisnik, ili nešto slično.P.S. Posle da mi objasniš te napredne opcije u Paintu za okretanje slike, mnogo je nauke tu za mene! http://ahhsncrypa.com [url=http://hhbgztl.com]hhbgztl[/url] [link=http://kqcmmfqwwp.com]kqcmmfqwwp[/link]
 
# 4 Dana 14.01.2015 - 06:57 Genesis ... je rekao/la:
Bilo je to onog dana kad je konjušar Horacije, stara baraba iz Majamija, pakrboo lončiće, pa je po suncu išao bose glave, a u kafiće i noćne klubove (u koje je, dakako, ulazio samo od devet do pet, koliko mu je i dovoljno da reši svaki slučaj) ulazio je stavljajući cvikere za sunce i izjavljujući neku životnu istinu.Još je poznat Horacijeva zen izjava kad je onomad našao ljudsku glavu u nekom kontejneru za smeće: O! Izgleda mi da imamo ubistvo! Kolege su se složile sa tom konstatacijom.Međutim, beše to onaj dan kada je sekretarica režije ušla u kadar histerično vičući Ali ovo ne piše u scenariju! I ta sekretarica režije, koja je tog dana dobila otkaz pa se, razočarana u Ameriku, vratila u Beograd bez svog konjušara, kasnije je imala problema sa nekim likom koji se muvao oko njene kapije i stalno nešto beležio kad god bi se ona pojavila na prozoru, u dvorištu ili na ulici.Ko je ona? Kako joj je ime? Šta je posle bilo? Saznaćete ako kupite sledeći broj Nevena http://cuysmcyovv.com [url=http://clhlww.com]clhlww[/url] [link=http://wsuiocunp.com]wsuiocunp[/link]
 
# 3 Dana 12.01.2015 - 09:51 Lorena ... je rekao/la:
You have more useful info than the British had colonies prIWW-eI.
 
# 2 Dana 26.04.2013 - 11:54 da ... je rekao/la:
smeće
 
# 1 Dana 19.08.2012 - 11:38 drasko ... je rekao/la:
jako dobar clanak..kratko i jasno
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije