Autor: Admin
Datum objave: 03.08.2013
Komentari:
0,00


OSNOVNE ZNAČAJKE TRČANJA

Trenirati osnovne mehanizme odvojeno

Kao što postoji nekoliko razlika između pojedinaca u anatomskom nacrtu tijela, tako nema skoro nikakvih razlika između pojedinaca u načinu izgradnje oblika kretanja.

 

Funkcionalno kretanje se uvijek izvršava pomoću isto modela mišićne aktivacije istog pojedinca. Svaki oblik funkcionalnog kretanja je izgrađen na čvrstoj seriji osnovnih mehanizama. To također vrijedi za veliki dio trčanja (Doorenbosh,1997.). Neki važni mehanizmi u trčanju su:

 

-              reaktivna funkcija mišića specijalizirane grupe mišića

 

-              čvrsti refleksno odgovorni modeli koji podržavaju kretanje

 

-              osjetilna funkcija ,npr. trbušnih mišića

 

-              pretvorba snage od bližih prema udaljenim područjima

 

Osnovno trčanje je prirodni oblik kretanja, pa takvi osnovni mehanizmi također direktno utječu na to kako se netko kreće. U praksi se pokazuje da je jako korisno kao i potrebno, trenirati takve osnovne mehanizme odvojeno(kao djelomično kretanje).

 

Kada atletičar dobro barata sa osnovnim značajkama kretanja tada ih vrlo lako primjenjuje tijekom trčanja da bi njegov nastu bio uspješniji. Isto tako je točno da atletičar neće napredovati u svojoj tehnici ako mu nedostaje kontrola nad mehanizmom oko kojeg je bazirano ciljano kretanje. Npr. trkače želi naučiti kako povećati svoj korak, ali još uvijek nema dovoljno kontrole nad mehanizmom da bi mogao pretvoriti prizemljenu enrgiju u reaktivni vertikalni impuls. Kada pokuša koristiti duže korake tijekom trčanja ne može postići da dužim koracima brže trči, međutim ako se pokret izvrši točno to će automatski voditi talentiranog trkača da ponovno koristi prizemljenu energiju tijekom trčanja. Produljujući korak , što nije teško postići će rezultirati napretkom u nastupu.

 

Moguće je vježbati osnovne mehanizme treninga koristeći sve vrste treninga tj. trenirajući snagu, skokove ili brzinu. Elementi osnovnih vježbi koji se koriste u treningu snage su prezentirani u šestom dijelu. Zato jer se razni mehanizmi preklapaju i utječu jedni na druge i često je teško razlikovati uzroke i efekte kada je primjena netočna.

 

Trener mora biti analitički dobro pripremljen razmrsiti međuodnos i započeti re-treniranje tamo gdje su pogreške napravljene. Razumijevanje i predviđanje na koji način osnovni mehanizmi funkcioniraju vrlo je značajno. 

2104
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije