Autor: mi
Datum objave: 09.08.2016


Osvajačica prvog zlata za Kosovo odbila doping test uoči Igara

Majlinda Kelmendi osvojila je prvu zlatnu medalju za Kosovo na olimpijskim igrama.

Dvostruka svjetska prvakinja u judu osvojila je prvo mjesto u kategoriji do 52 kilograma.

Sada se nadvijaju sumnje na njenu pobjedu, jer Guardian piše, a Međunarodna judo federacija (IJF) je potvrdila da je 25-godišnja Kosovarka odbila dati uzorak za nenajavljeni doping test u lipnju u Francuskoj. 

"Kontrola se obavljala u lipnju u Francuskoj. Sportašica i njen trener osporili su proceduru i što se tiče IJF-a to je sumnjivo. Ako bude kazne, ona će se odnositi samo na teritorij Francuske" stoji u izjavi IJF-a.

Kelmendi je odbila sudjelovati u nenajavljenom testu urina koji je provodila Francuska antidopinška agencija (AFLD) 16. lipnja dok je trenirala u St. Cyprienu u južnoj Francuskoj.

  • Vođa kosovske judo reprezentacije Agron Kuka potvrdio je Guardianu da je Kelmendi odbila testiranje, ali ustraje na tome da je čista.

"Reprezentacija je bila u trening kampu u Francuskoj i pojavila se neka osoba i tražila da provede dopinšku kontrolu. Ali ta osoba nije imala nikakvu punomoć Svjetske antidopinške agencije (WADA) ili bilo koga drugoga. I to je cijela priča. Onda su se poslije Francuzi žalili nekome i htjeli su slučaj odvesti na sud ili nešto slično... Kosovski tim cijelo je vrijeme u kontaktu s IJF-om zato jer oni neće nekome neodgovornom dati krv ili urin. To je kraj priče, nema više ničega. Ne znam zašto od ovoga rade veliku priču.


Na pitanje prijeti li Kelmendi kazna u Francuskoj, odgovorio je: "Francuzi u Francuskoj mogu raditi što god žele. Ali, to nije u redu i nije pošteno."


Kelmendi je nosila zastavu na otvaranju. Prije četiri godine na Olimpijskim igrama u Lpondonu nastupala je za Albaniju i ispala u drugom kolu.Vratila se u Brazil tri godine nakon što je tamo postala svjetska prvakinja i okitila se olimpijskim zlatom.


"Ljudi, pogotovo djeca na Kosovu gledaju me kao heroja. Upravo sam im dokazala da i nakon rata, nakon što smo preživjeli rat, da mogu ostvariti što god požele. Ako žele biti olimpijski pobjednici mogu biti. Iako smo mala i siromašna zemlja" izjavila je Kelmendi nakon osvajanja prve olimpijske medalje za svoju zemlju.




Foto: Guardian




2078
Kategorije: Judo
Tagovi: OI - Judo, doping
Najpopularnije
Najnovije