Autor: mi
Datum objave: 16.09.2015


Pet najboljih metoda za oporavak

Dobar oporavak ključan je za izvedbu na borilištu, kao i za nastavak priprema.

Mnogi će se samo istegnuti kako bi pripremili tijelo za sljedeći trening. Istezanje, a pogotovo joga je vrlo dobra, ali nije jedina metoda koju bi trebalo koristiti za oporavak.

Oporavak od bolova u mišićima nije jedina stvar o kojoj treba voditi računa. Što je s tetivama, zglobovima, crijevima i hormonalnim, pa čak i mentalnim zdravljem? Sva ta područja pate od zamora tijekom jakih treninga i sva se moraju oporaviti na pravilan način.



1. PREHRANA

Hrana sadrži ključne hranjive tvari za naša tijela kako bi rasla, oporavljala se, razvijala i preživjela. Jaki trening iscrpljuje naš energetski sustav, organe i mišićno tkivo. Nadopuna najvažnijih makronutrijenata (proteini, ugljikohidrati i masti) nužna je za maksimalni oporavak. Proteini poput amino kiselina su kamen temeljac za stanice, odgovorni za popravljanje oštećenog tkiva. Bez njih tijelo se ne može oporaviti i razviti.


Ugljikohidrati su preporučljiv izvor energije zbog toga što su lako probavljivi i imaju visoku iskoristivost za dobivanje energije za trening i mogu dati puno energije za trening. Ako nije potpuno dopunjeno, tijelo će hranjive tvari uzimati iz mišićnog tkiva. Izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane utječe na gubitak mišićnog tkiva i smanjuje sportsku izvedbu. To je velika greška za svakog borca. 


Masnoće postoje u različitim oblicima. Hrana poput lososa, avokada, određenih orašastih plodova i sjemenki sadrže mononezasićene masti. Zbog revitalizirajućih i antiupalnih učinaka koje posjeduje, kao i zbog toga što pojačava lučenje hormona, ova hrana se preporučuje za popravljanje zdravstvenog stanja.



2. HIDRATACIJA


Ljudsko tijelo sastoji se od oko 66 posto vode. Mozak, mišići i unutarnji organi uvelike ovise o dobroj hidrataciji. Kako se pojačava intenzitet treninga tijelo kroz znojenje gubi sve više tekućine. Kontinuirano unošenje tekućine kroz trening, tijekom i između obroka nužno je za oporavak i zdravstveno stanje u cjelini. Osim što je nužna za zdravlje u cjelini i utažavanje žeđi, voda pomaže pri apsobiranju hranjivih tvari u stanicama, kao i uklanjanju toksina koji se stvaraju tijekom treninga. Uz to, mozak koji ima dovoljno vode funkcionirat će na najvišoj mogućoj razini. Donošenje odluka pod pritiskom, kao i superbrzi refleksi i reakcije, ključne su funkcije tijekom borbe.



3. TRETMAN LEDOM


Tretman ledom ublažava upalu mišića i zglobova. Led izaziva odgovor u u tijelu koji se naziva vaskularno suženje, gdje se u kontaktu s tijelom krvne žile (arterije, vene i kapilare) sužavaju. Taj proces pomaže da krv bogata kisikom dođe do mjesta koje se tretira i time pomaže oporavku i sposobnosti da se trening ponovi. Ledene kupke i lokalizirano nanošenje leda trebala bi biti redovna praksa svakog borca.




4. MASAŽA


Masaža u gotovo svim svojim oblicima ključna je za oporavak sportaša. Poput tretmana ledom, tehnike masaže izazivaju prirodne reakcije tijela i donose opuštanje mišićnog i živčanog sustava. To je ključ, jer opušteni mišić je zdrav mišić koji se oporavlja, posebno nakon treninga. Kod treninga dolazi do efekta vazodilatacije. Vazodilatacija je proširenje krvnih žila, posebno malih arterija, a uzrok tome je opuštanje glatke mišićne strukture njihove stijenke i praćeno je povećanjem protočnosti krvi.  To je suprotan proces od onog koji izaziva terapija ledom. To pomaže kod boli u mišićima i dijelovima tijela koji su pretrpjeli traumu ili štetu. Masaža također pomaže i u sprječavanju ozljeda.



5. SUPLEMENTACIJA


Suplementi moraju biti uključeni u život borca. Zbog niza razloga, poput užurbanog životnog stila ili napornih treninga borci ne mogu zadovoljiti potrebe tijela za hranjivim tvarima samo kroz unos hrane. Kod proteinskog praška tu je whey protein, a ključan je unos vitamina i minerala, te ribljeg ulja. Dodaci poput glutamina pomažu oporavku, ali i zdravlju unutarnjih organa, a to je također nešto o čemu bi trebalo voditi računa.


Ključ je u imenu. Svi ovi proizvodi su suplementi, odnosno dodaci prehrani i nisu tu kako bi zamijenili ispravnu prehranu. Bitan je i izbor i stoga je potrebno i malo istraživanja kod izbora suplemenata. 




Izvor: Boxingnewsonline

2685
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness
Najpopularnije
Najnovije