Autor: mi
Datum objave: 20.07.2018


Povetkin: Oduvijek sam bio čist, moji doping testovi su bili sumnjivi

Alexander Povetkin 22. rujna na Wembleyu će izazvati svjetskog prvaka u teškoj kategoriji Anthonyja Joshuu.

38-godišnji Rus do sada je već imao rijetko uspješnu karijeru. Dvostruki je europski amaterski prvak (2002. u Permu i 2004. u Puli), svjetski amaterski prvak iz 2003. (Bangkok), te olimpijski pobjednik iz Atene 2004. godine. 2011. osvojio je WBA regularni naslov u teškoj kategoriji.

No, svi ti uspjesi su u sjeni dva pada na doping testu. U svibnju 2016. bio je pozitivan na meldonij, istu zabranjenu supstancu na koju je bila pozitivna i njegova sunarodnjakinja Marija Šarapova. Zbog toga je otkazana borba s Deontayom Wilderom, a WBC-ov prvak, za razliku od slučaja Luisa Ortiza, nije iskazao interes da se ponovno dogovori meč s ruskim teškašem.


Zatim je ponovno bio pozitivan uoči borbe s Bermaneom Stiverneom na zabranjenu supstancu koja pomaže izgradnji mišića ostarin. Suspendiran je na godinu dana i kažnjen s 250 000 dolara.

Uoči borbe na Wembleyu i Joshua i Povetkin pristali su biti testirani od strane Dobrovoljne antidopinške agencije (VADA). Do sada su bili testirani dvaput.

"Kao prvo, oslobođen sam te suspenzije. Opravdao sam se. I sudski spor koji smo vodili s Wilderom je okončan u našu korist" rekao je Povetkin.

"Po meni, to je sve vrlo, vrlo sumnjivo. Ja znam da sam čist. Bio sam čist i tada. Sve što ću reći je da sam optužen za nešto što nisam učinio."


"Nakon što sam prvi put uhvaćen pristupio sam potpunom programu testiranja. Što sam zatim napravio? Prije borbe sam negdje licnuo nešto meldonija ili ostarina koji nisu imali nikakav efekt i bio uhvaćen s tim. Zvuči li vam to realno? Količina koju su pronašli ne bi imala nikakav efekt i zašto bih to učinio? Ja nemam ništa s tim i itekako sam zaslužio ovu borbu."

Iako se to događa u svim zemljama, Rusija je izdvojena kao predvodnik dopingiranja sportaša. 47 ruskih sportaša i trenera dobilo je zabranu nastupa nakon istrage o državno organiziranom dopingiranju za Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014.

"Ne mislim da naši sportaši u Rusiji koriste sve to za što ih optužuju. Da se blago izrazim, to je pomalo iritantno."



917
Kategorije: Boks
Tagovi: Alexander Povetkin, doping
Najpopularnije
Najnovije