Autor: mi
Datum objave: 04.09.2019


Predsjednik WBO-a: Neka WBC prestane dijeliti izmišljene pojaseve u borbama koje se održavaju pod okriljem drugih federacija

Četiri najveće boksačke federacije (WBA, WBC, WBO i IBF) funkcioniraju putem različitih sporazuma.

Jedan od njih je nemiješanje u rad drugih čak i u situacijama kada se događaju neprihvatljive stvari.

Federacije uvažavaju prvake drugih federacija i njihov status, ali predsjednik World Boxing Organizationa odlučio je javno progovoriti o besmislenom štancanju pojaseva koje predvodi World Boxing Council s ciljem nelojalne konkurencije.


Već je poznato da primjerice WBA trenutno ima trojicu prvaka u teškoj kategoriji (‘super’ prvaka Andyja Ruiza, ‘regularnog’ prvaka Manuela Charra i privremenog prvaka Trevora Bryana.

Iako se i sam WBO uključio u tu igru izmislivši naslov 'globalnog prvaka' za Daniela Duboisa, predsjednik federacije sa sjedištem u Portoriku, smatra da je World Boxing Council ipak otišao predaleko.

Predsjednik WBC-a Mauricio Sulaiman nedavno je objavio da Canelo više nije njihov prvak u srednjoj kategoriji već postaje 'prvakom franšise', a privremeni prvak Jermall Charlo promaknut je u punopravnog prvaka. 

Ovaj potpuno besmisleni naslov znači Meksikanac može izbježi obvezne izazivače i sudjelovati u borbama koje želi dok drži poziciju prvaka u srednjoj kategoriji.




Potez koji je izazvao bijes predsjednika WBO-a je odluka WBC-a da dodijeli dva svoja 'Majanska pojasa' na priredbi 14. rujna u Las Vegasu pobjedniku meča između Tysona Furyja i Otta Wallina, te pobjedniku dvoboja između Jaimea Munguije i Patricka Alloteya.

Munguia je WBO prvak u polusrednjoj kategoriji i Valcarcel zahtijeva od WBC-a da se prestane miješati u priredbe i boksače s kojima nema ništa. Već dugo vremena tvrdi da Sulaiman i WBC izmišljaju pojaseve kako bi se prikrpali velikim mečevima koji inače ne uključuju njihovu organizaciju.

Od WBC-ovog naslova prvaka Mediterana, privremenog, Latino prvaka, srebrnog, dijamantnog, internacionalnog, prvaka franšize i ostalih, jasno je da je većina tih pojaseva besmislena.

„Što dovraga rade ti ljudi oz drugih federacija. Dijele okolo bakar i srebro, majanske, biserne, pojaseve od brušenog aluminija, astečke pojaseve – u borbama koje se održavaju pod okriljem drugih federacija i to borcima koje nije briga za te glupave pojaseve. Ovo mora već jednom prestati” rekao je Valcarcel.

808
Kategorije: Boks
Tagovi: WBO, WBC
Najpopularnije
Najnovije