Autor: Admin
Datum objave: 28.09.2013
Komentari:
5,00


PREHLADA I VJEŽBANJE

Nemojte se previše umarati

Iako neke osobe jedva dočekaju svaki izgovor, dakle i prehladu, kako bi preskočili teretanu, drugi su ovisni o vježbanju.

 

Je li vježbanje tijekom prehlade dobra stvar, te kada je bolje ostati kod kuće i bolest preležati?

 

Stručnjaci kažu kako je blaga do umjerena aktivnost dozvoljena kada osoba ima prehladu, ali ne i kada je u pitanju povišena temperatura. U prvom slučaju vježbanje čak može privremenom pomoći pri olakšavanu problema sa sinusima i začepljenim nosom. 

 

Ako želite saznati trebate li vježbati uz bolest, vodite se "pravilom vrata". Drugim riječima, razmislite koji dio tijela je zahvaćen prehladom:

 ◦Iznad vrata. Ako su vaši simptomi curenje nosa, začepljen nos, bolno grlo i glavobolja, blaga vježba je dozvoljena.

◦Ispod vrata. Kada imate problema s bronhima, težak kašalj, te uznemiren želudac prestanite s vježbanjem.

◦Ako imate povišenu temperaturu obavezno ostanite kod kuće. Iako se vjerojatno ne radi o ozbiljnijim problemima, najbolje ćete napraviti ako povišenu temperaturu u kombinaciji s prehladom "odradite" iz udobnosti vlastitog kreveta.

 

Uzrokuje li vježbanje u prehlađenom stanju bolove? Američki stručnjaci napominju kako je obična prehlada jedna od najučestalijih bolesti. Stoga blaga do umjerena vježba, primjerice šetnja, ne bi trebala biti štetna.  Dvije studije, kod kojih su simptomi obične prehlade umjetno izazvani, pokazale su kako ispitanici mogu vježbati tijekom bolesti bez negativnih posljedica na simptome i samu fizičku aktivnost.

 

No, ako se radi o simptomima prave gripe – povišenoj temperaturi, jakom umoru, bolu u mišićima, te natečenim limfnim čvorovima, potreban vam je odmor od vježbanja.

 

Ako ste jedna od onih osoba koje vole vježbati, pa i onda kada su bolesne, imajte na umu kako nije dobro previše se umoriti. Odmorite se kada vam je to god, tijekom vježbanja, potrebno. Pijte puno tekućine i slušajte svoje tijelo. Ako se simptomi prehlade pogoršaju, poslušajte sljedeće savjete:

 ◦Bolest je jedan od načina na koje nam naše tijelo govori kako je vrijeme za sporiji ritam i odmor. 

 ◦Nemojte širiti bakterije i viruse po teretani ili dvorani. Osobe koje vježbaju s vama sigurno ne žele pokupiti viruse prehlade i gripe. 

 ◦Nemojte dopustiti da vas nekoliko slobodnih dana izbace «s glavnih tračnica». Čim se osjetite bolje, ponovno se vratite staroj rutini vježbanja. 

 ◦Ukoliko sumnjate na ozbiljnije stanje od prehlade ili gripe, svakako se obratite liječniku.

2897
Kategorije: Fitness, Drugo Mišljenje
Tagovi: Fitness, Drugo Mišljenje, Zdravlje
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije