Autor: Admin
Datum objave: 26.12.2012
Komentari:
0,00


PREHRANA MLADIH SPORTAŠA

Utječe na sportski rezultat

Prehrana, osim što doprinosi zdravlju mladih sportaša, može imati i važan utjecaj na sportski rezultat.

 

Većina djece i adolescenata uključenih u sport ne pridaje preveliku važnost prehrani, a ona uz to što je potrebna za rast i razvoj djeteta, pomaže i u oporavku nakon sportske aktivnosti, učinkovitosti i sprečavanju ozljeda, a posebno je važna i za probleme koji proizlaze iz njene nedostatnosti, odnosno neadekvatnosti. Obzirom na navedeno, potrebno je da svi uključeni u sportsku aktivnost djece, primarno roditelji i sportski pedagozi, razumiju važnost pravilne prehrane, jer djeca, barem u početnim fazama svoje sportske karijere nisu samostalna, već ovise o njihovim savjetima. Pravilna prehrana sportaša uključuje adekvatan unos kalorija i tekućine, te pravovremeno uzimanje obroka.

 

Istraživanja pokazuju kako pravilna prehrana koja zadovoljava potrebe pojedinog sporta a krojena je prema dobi i spolu sportaša pomaže u postizanju dobrih sportskih rezultata te također pomaže u prevenciji ozljeda. Bez obzira na navedeno, u sportskim krugovima postoje velike varijacije u znanju o prehrani te u provođenju pravilne prehrane.

 

Iako se stručnjaci iz područja prehrane sportaša uglavnom slažu kako bi nutricionist trebao biti članom svake sportske organizacije koji svojim znanjem i savjetima pomaže sportašima i njihovim trenerima u razvoju i kontroli strategija što za cilj imaju sportski uspjeh, te što bi nutricionist tebao sudjelovati u detekciji prehrambenih pogrešaka i pomoći u razvoju zdravih prehrambenih navika, to je samo u rijetkim slučajevima moguće. Ovo je od posebne važnosti upravo za djecu sportaše, jer im je pravilna prehrana osim za sportski rezultat, potrebna i za rast i razvoj.

 

Veoma važno da i treneri i roditelji djece sportaša imaju znanje o prehrani kako bi se osjećali adekvatnima u davanju savjeta o prehrani i zdravom načinu života.

2517
Kategorije: Prehrana, Drugo Mišljenje
Tagovi: , Drugo Mišljenje
Komentari
# 3 Dana 29.10.2015 - 16:07 Zeyna ... je rekao/la:
college pa wilson ramos kepnapdid mcqueary mike mcqueary joe paterno fired joe paterno fired glen campbell Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this http://mbbdgouwafu.com [url=http://wzrruhuj.com]wzrruhuj[/url] [link=http://lpznsskn.com]lpznsskn[/link]
 
# 2 Dana 26.10.2015 - 08:09 Fernanda ... je rekao/la:
Apr26 I work on a project that has lots of paartil views that are loaded when needed. Just about each view has their own set of JavaScript code, one or two with its own .live() attachment for additional paartil views. The problem I hit was that when the paartil view with .live() was loaded additional times, the events doubled, tripled, etc. To prevent this from continuing, .die() is needed to kill the .live() event handler. Those jQuery guys, what don't they think of!? http://rawglyusoz.com [url=http://udhnptu.com]udhnptu[/url] [link=http://kmyaydem.com]kmyaydem[/link]
 
# 1 Dana 24.10.2015 - 13:31 Kindsey ... je rekao/la:
Taking the ovevriew, this post hits the spot
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije