Autor: Admin
Datum objave: 11.07.2013
Komentari:
2,00


PROCIJENITE JESTE LI DOBRO HIDRIRANI

Stupanj hidriranosti/dehidracije

Održavanje ravnoteže vode u tijelu odnosno ispravnog stupnja hidracije je od iznimne važnosti za održavanje normalnih tjelesnih funkcija i vrhunskih rezultata u športu.

 

Voda u tijelu športaša čini gotovo 70% tjelesne težine.

 

Tijekom športskog napora nastaje gubitak vode i to najvećim dijelom znojenjem. Gubitak tjelesne vode naziva se dehidracija. Dehidracija nastaje tijekom svakog športskog napora. Bitno je znati stupanj nastale dehidracije. Na žalost, jačina žeĐi nije točan pokazatelj stupnja dehidracije nastale tijekom napora.

 

Zašto je važno znati stupanj hidriranosti/dehidracije?

 

Kada zbog dehidracije izgubite na tjelesnoj težini (u %) moguće posljedice su:

o gubitak od 1% - smanjena sposobnost obavljanja aerobnog rada, smanjenje aerobnog kapaciteta. (Sawak, Montain, and Latzka 1996; Sawka, and Pandolf 1990)

o Gubitak od 2% - smanjena sposobnost obavljanja aerobnog rada, smanjenje aerobnog kapaciteta i smanjenje primitka kisika osobito u toploj i vlažnoj okolini. (Barr 1999; Armstrong 1992; Wilmore and Costill p 470-471 1999)

o Gubitak od 3% - znatno smanjenje aerobne izdržljivosti osobito u toploj i vlažnoj okolini. (Sawak, Montain , and Latzka 1996)

o Gubitak od 4% - veliko smanjenje aerobne izdržljivosti i maksimalnog primitka kisika, osobito u toploj i vlažnoj okolini. (Wilmore and Costill p 470-471 1999)

o Gubitak od 5% - pojava grčeva u mišićima, toplinska iscrpljenost, veliko smanjenje aerobne izdržljivosti i maksimalnog primitka kisika, osobito u toploj i vlažnoj okolini. (ACSM 1995 ; Bucci 1994)

o Gubitak od 6% - toplinska iscrpljenost, toplinski udar, povišena tjelesna temperatura, koma i smrtni ishod!!! (ACSM 1995 ; Bucci 1994)

 

 

Kako procijeniti stupanj dehidracije?

 

Obzirom da nam svakodnevno na raspolaganju ne stoje vrhunski laboratoriji i skupe pretrage možemo se uz pomoć dvije jednostavne metode snaći u procijeni stupnja dehidracije.

 

Najjednostavnija i najpraktičnija metoda je mjerenje tjelesne težine neposredno prije i neposredno nakon treninga. Svaki kilogram gubitka tjelesne težine približno odgovara gubitku jedne litre vode.

 

Ukupan gubitak vode znojenjem točnije se procijeni (pod uvjetom da ste dobro hidrirani prije mjerenja) pomoću formule: manjak vode = tjelesna težina prije treninga – tjelesna težina poslije treninga + popijena tekućina tijekom treninga

 

Kada dobijeni broj podijelite sa vremenskim trajanjem treninga dobiti ćete odličan i koristan podatak koliko ćete ponijeti rehidracijske tekućine na naredni trening.

 

Primjerice:

Športaš od 100kg tjelesne težine

tjelesna težina neposredno prije treninga: 100kg

tjelesna težina neposredno nakon treninga: 98kg

količina popijene tekućine tijekom treninga 1litra: 1kg

trajanje treninga: 2 sata

manjak tekućine (L): 100kg-98kg=2kg (L)

ukupan gubitak znojenjem(L): 2kg+1kg (popijena tekućina tijekom treninga) = 3kg (L)

stupanj znojenja (L/h): 3kg/2sata=1,5 litara/sat

2189
Kategorije: Prehrana
Tagovi: , Zdravlje
Komentari
# 1 Dana 14.10.2015 - 05:10 Alexey ... je rekao/la:
pozitiva e da se i ja oglasimVina pre svega hvla na mvitoaciji ja sam pre 6,7 godina zivela slicno kao sto opisujes ali ne tako drasticno jer svako ima svoje puteve i nacine kazem hvala pre svega na mvitoaciji jer od kad sam se udala i presla kod njegovih od tad se jede vrlo jaka jaka i nezdrava hrana a ja nikako snage da skupim dovoljno da krenem kao nekadznas bilo je lako kod mojih, samo sam donela odluku i zamolila moje da ne pune frizider stvarima koje volim a ne zelim da jedem, to su ispostovali i hvala im, tako da sam ja za nekih 9 meseci zdrave ishrene i uz vezbanje i trcanje skinula 15 kgmedjutim kada se porodis i kad te malo godine stignu nije sve tako lako, ni odluciti, ni istrajati, pogotovo kad imas energicno dete kao i ja za koje ti treba snageali mogu da se pohvalim da sam prosli cetvrtak i petak izdrzala na svoj nacin detoks dane i prijalo mi je ali zbog obaveza i preenergicnog deteta i navike za jakom hranom i ja sam u subotu pala u krevet, ali neka to me je nateralo da odlezim i odmorim sesve je lako kad si mlad i sam, ali sad je teze ali ne I NEMOGUCE!!!prosao je vikend, ja se oporavila, i eto ja juce ponovo na mojoj ishraniHvala Vina!!!Hvala neizmerno* inace dan izgleda ovako :- prvo casa vode sa limunom- korica hleba i paradjaz- dve case vode- narandza- dve case vode- ili kivi ili jabuka- dve case vode- ako sam gladna do rucka pojedem saku mog mixa(badem, suvo grozdje, brusnica, suva kajsija i indijski orah) kostalo me oko 300 din taj mix a trajace neke dve nedelje sto i nije tako skupo * ovo sve jedem na poslu sem korice hleba- za rucak ja prokuvam 5 min neki smrznuti mix povrca svida mi se balkanska mesavina ali dodam karfiol i crni luk i jos sargarepe, pre rucka dve case vode- opet neku vockicu, uglavnom jabuku i dve case vodeza veceru obicno je tunjevina ali posto se sad cistim od svega sto nije povrce i voce i kako ih ja zovem krckalice jer u petak i
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije