Autor: Admin
Datum objave: 25.04.2013
Komentari:
0,00


PROLJETNI TRENING – BADMINTON

Za tijelo i dušu

Bitno je kretati se, ne morate znati pravila jer Badminton je koristan sport a spaja rekreacije i zabavu u prirodi...

 

Fora s badmintonom je u tome što vam ne treba skupa oprema i posebne pripreme; rekete i loptice koje možete nabaviti u obližnjem trgovačkom centru odlično će zamijeniti profesionalne rekete koji se rade od aluminija ili grafita i lopticu koja se radi od pluta i perja; nabaciti na sebe sportsku odjeću i krenuti u prirodu.

 

Originalna pravila badmintona možete zaboraviti ako vam tako više odgovara i stvoriti svoja koja vam više odgovaraju, igrati na neoznačenom terenu, bez mreže, dovoljno udaljeni od partnera da ga ne pogodite reketom u glavu kad udarate lopticu.

 

Bitno je da se krećete, da imate cilj (pogoditi lopticu) i da istežete mišiće prije početka igranja, naročito ako niste pretjerano fizički aktivni. Badminton je odličan jer je zabavan sport, ugodno ga je provoditi na izletima u prirodi rekreacije i zabave radi, a ukoliko se potrudite, trčite za loptama koje odlete u obližnji šumarak i pokušate uzvratiti što više upućenih lopti, možete potrošiti dosta kalorija, razgibati mišiće i dobro se zabaviti.

 

 

Opća pravila

 

Vrste igre

 

 

IGRA može biti:

 

1. POJEDINAČNA - na svakoj strani po jedan igrač.

 

2.U PAROVIMA - na svakoj strani po dva igrača.

 

Izbor početnog udarca

 

Odabir između početnog udarca (servisa) ili strane na kojoj će igrač započeti igru moguće je izvesti na nekoliko načina, npr. bacanjem novčića ili loptice, okretanjem reketa, dogovorno itd. Igrač na čiju stranu se okrene vrh loptice ili koji pobijedi u bacanju novčića bira između početnog servisa i strane terena.

 

Servis


Servis se mora izvesti ispod pojasa tj. u trenutku udarca glava reketa mora biti u cijelosti ispod zamišljene linije pojasa

 

Osnovna pravila bodovanja

 

Meč se igra na dva dobivena gema, osim ako se ne uredi drugačije.

 

Gem osvaja strana koja prva osvoji 21 bod, osim kod rezultata 20:20. Tad strana koja osvoji dva uzastopna boda osvaja gem.

 

Strana koja osvoji poen dodaje bod svome rezultatu.

 

Kod rezultata 29:29 strana koja osvoji 30. bod osvaja taj gem.

 

Strana koja je osvojila gem servira prva u sljedećem gemu.

 

Izmjena strana

 

Igrači mijenjaju strane igrališta:

na kraju prvoga gema

prije početka trećega gema (ako se on igra)

u trećem gemu, ili u meču od jednoga gema, čim jedna od strana osvoji 11 bodova

 

Propuste li igrači promijeniti strane igrališta, trebaju to učiniti odmah čim se propust otkrije, dok loptica nije u igri. Postojeći rezultat ostaje.

2382
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije