Autor: mi
Datum objave: 05.05.2020


Promotor: Potrošili smo milijune kako bi Povetkina vratili nakon dva doping skandala

Promotor Andrei Ryabinsky kaže da je potrošio milijune dolara kako bi ponovno izgradio ime Alexandera Povetkina nakon dva pada na doping testu.

Olimpijski pobjednik iz 2004., te svjetski i dvostruki amaterski svjetski prvak 2016. našao se u dva uzastopna skandala.

 

U svibnju te godine trebao se boriti s WBC-ovim prvakom Deontayom Wilderom. Meč je otkazan nakon što su u njegovom tijelu pronađeni tragovi meldonija. Ta supstanca je postala zabranjena tek u siječnju te godine. Povetkin je tvrdio da ga je uzeo dok je njegovo korištenje još bilo dopušteno.


Nakon što je uspio pozitivno riješiti tu situaciju u prosincu je bio pozitivan na zabranjenu supstancu ostarin zbog čega je u posljednji tren otkazana borba za privremenog WBC-ovog prvaka s Bermaneom Stiverneom. Zanimljivo, prethodo je Stiverne pao na doping testu, ali ruska strana nije imala ništa protiv održavanja borbe.


WBC je suspendirao Povetkina na neodređeno i izrekao kaznu od 250 000 dolara.

Kako bi ga vratio u ring i na rang  ljestvice Ryabinsky kaže da je potrošio milijune dolara. Uz to, budući ih je Wilder tužio i troškovi tog spora bili su ogromni.


Wilderu je sud u veljači 2017. dodijelio odštetu od oko 5 milijuna dolara koliko je trebao zaraditi za obranu naslova u Rusiji.

Uslijedila je protutužba Povetkinovog promotora World of Boxing (WoB) koji je tražio odštetu zbog neodržavanja priredbe. WoB je pobijedio na podnošenju ponuda s iznosom od 7.15 milijuna dolara.
Novac se trebao dijeliti 70/30 u Wilderovu korist.

Sud je na kraju odbacio tužbe obje strane, a veći je udarac zadan Wilderu jer je morao vratiti novac World of Boxingu.

Wilderov odvjetnički tim tvrdio je da Povetkinov pad na doping testu znači kršenje ugovora u skladu s WBC-ovim standardima i standardima Dobrovoljne antidopinške agencije (VADA).


Budući su rezultati testa otkriveni samo tri tjedna prije planirane borbe WBC je odlučio da taj meč neće biti za naslov. Problem je nastao jer je meldonij stavljen na listu zabranjenih supstanci tek od 1. siječnja 2016., a Povetkinova strana tvrdila je da su tragovi te supstance pronađeni zbog korištenja u rujnu prethodne godine dok je meldonij još bilo dozvoljeno koristiti.


Svjetska antidopinška agencija (WADA) provela je istraživanje i objavila da sportaši čiji nalazi pokazuju manje od 1.0 mikrograma meldonija po miilitru ne bi trebali snositi nikakve sankcije.

 

Povetkinov 'A' uzorak je sadržavao 0.07 mikrograma po mililitru, a 'B' uzorak 0.072, što je otprilike samo 14% od maksimalne vrijednosti koju je odredila WADA.
WBC je u svojoj istrazi zaključio da je nemoguće dokazati da je Povetkin uzeo meldonij nakon 1. siječnja 2016.


Rus je izgubio poziciju obveznog izazivača i morao početi s Programom za čisti boks (Clean Boxing Program), dok se Wilder umjesto s njim borio s Chrisom Arreolom.
Pad na testu koštao je i Povetkina zarade od skoro 2 milijuna dolara.

"Ne znam kako se to moglo drugačije napraviti. Da se radilo samo o poslu svaki američki ili europski promotor bi rekao: Hvala, Aleksandre i morao bi sam rješavati probleme. Ali, s nama je drugačija priča, mi smo prijatelji. I odustajanje nije u mom karakteru. To je nekako pogrešno, nije nešto što bi muškarac napravio. Tako da smo počeli razmatrati stvar i tražiti rješenja. Na kraju je potrošena ogromna svota novca koja se mjerila u milijunima dolara, ali uspjeli smo i Alexander je praktično jedini sportaš koji se vratio nakon dva doping skandala" izjavio je Ryabinsky za R-Sport.


"Proveli smo istragu kako bi vidjeli je li problem u timu. Nismo pronašli nikakav problem, nije se radilo o sabotaži, nije bilo nikakvih špijunskih akcija, nije bilo pogrešaka. Ništa takvoga nije otkriveno. Ostarin je pronađen u Povetkinovom tijelu u vrlo maloj dozi. To je bila neka smiješna nezgoda. I nije jasno odakle se pojavio."


Povetkin bi se u sljedećem meču trebao boriti s privremenim WBC-ovim prvakom u teškoj kategoriji Dillianom Whyteom.


1145
Kategorije: Boks
Tagovi: Alexander Povetkin, doping
Najpopularnije
Najnovije