Autor: Admin
Datum objave: 20.02.2013
Komentari:
0,00


RAZLIKA TERETANE I FITNESS CENTRA

Teretana je samo dio fitness centra

Teretana, često netočno poistovjećena s fitness centrom, je dvorana u kojoj je smještena oprema za tjelovježbu, odnosno za ciljano jačanje, nadogradnju ili održavanje mišićnog sustava, a najčešće u sklopu fitness centra.

 

Obično se oprema i prostor teretane dijele na nekoliko zona; glavna radna zona, kardio zona te zone za grupno i individualno vježbanje. Danas mnogi fitness centri u sklopu teretane nude i brojne druge usluge, kao što su wellness, sauna, kafići, snack barovi i slične. Fitness centri su otvoreni za široku javnost, a posjećuju ih i profesionalni športaši.

 

 

 

Gotova svaka teretana ima nešto slično glavnoj radnoj zoni koju čine slobodni utezi (bučice, štange za utege) i sprave za vježbanje. U ovoj se zoni obično nalaze velika ogledala koja služe promatranju i uvježbavanju pravilnog izvođenja vježbi te sigurnosti samih vježbača. Kućne teretane se obično sastoje samo od ove zone.

 

Ovu zonu čini razna oprema za kardiovaskularne vježbe, često zvane i aerobne vježbe. Trake za trčanje, sobni bicikli i sprave za veslanje su najčešći primjeri opreme za ovu vrstu vježbi.

 

Svaki noviji fitness centar nudi neku od usluga vježbanja uz vodstvo uglavnom stručnog športskog instruktora. Postoji velik broj programa za skupno i individualno vježbanje, najčešće aerobik, boks, karate, step, pilates, joga, trbušni ples, ponekad i HIT (high intensity training) trening visokog intenziteta.

 

4480
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije