Autor: mi
Datum objave: 23.01.2017


Razmišljanje Brucea Leeja: Muhammad Ali bi me ubio u borbi

Bruce Lee i Muhammad Ali najveće su ikone u povijesti borilačkih sportova.

'Mali Zmaj' preminuo je 1973., dok nas je Ali napustio nedavno, u lipnju 2016.

Nakon smrti takvih velikana izvlače se priče iz njihove prošlosti. Jedna takva koja je privukla pažnju ljubitelja borilačkih vještina je i ona o tome kako bi izgledala borba između Leeja i Alija.


Priča je objavljena u knjizi 'Stvaranje filma U zmajevom gnijezdu' iz 1987.

Režiser Robert Clause prepričao je što mu je Lee rekao dok su snimali film.

U to vrijeme mnogi su raspravljali o tome kako bi završila borba između Leeja i Alija. Neki su smatrali da bi Lee pobijedio zahvaljujući većem rasponu tehnika, dok su drugi bili uvjereni da bi ga prvak svijeta u teškoj kategoriji lakoćom nokautirao.


Lee je bio visok 170 centimetara i imao je oko 65 kilograma, dok je Ali bio visok 191 centimetar s rasponom ruku od 198 centimetara i na vrhuncu karijere je imao nešto više od 90 kilograma.

Prema Clauseu, Lee je analizirao obje strane, čak je i vježbao borbu protiv Alija uz veliko ogledalo. Njegov zaključak? Vjerojatno ne bi imao nikakve šanse.


"Bruce je prikazivao dokumentarac o Cassiusu Clayu (rođeno ime Muhammada Alija). U to vrijeme Ali je bio boksački prvak svijeta u teškoj kategoriji i Bruce ga je smatrao najboljim borcem svih vremena. Dokumentarac je prikazao Alija u nekoliko mečeva. Bruce je postavio veliko ogledalo kako bi dobio Alijev odraz s ekrana."

"Gledao je ogledalo i kretao se istovremeno s Alijem. Bruceova desna ruka slijedila je Alijevu desnu ruku, Alijevu lijevu nogu slijedio je lijevom nogom. Nosio je istu obuću kao i Ali."

"Svi kažu da se jednog dana moram boriti s Alijem. Proučavam svaki njegov pokret. Počinjem razumijevati kako razmišlja i kako se kreće. Pogledajte moju ruku. To je mala kineska ruka. Ubio bi me" rekao mu je Lee koji je bio svjestan da nikad ne bi mogao dobiti borbu protiv Alija. 



5145
Kategorije: Zanimljivosti
Tagovi: Zanimljivosti, Muhammad Ali
Najpopularnije
Najnovije