Autor: mi
Datum objave: 20.02.2018


Rickson Gracie: Ako vrlo brzo ne poduzmemo nešto jiu jitsa će izgubiti svoj borilački identitet

Rickson Gracie prošle je godine promoviran u crveni pojas.

U brazilskoj jiu jitsi crveni pojas rezerviran je za one čiji su utjecaj i slava dosegnuli vrhunac.

 

59-godišnji Brazilac dobio je ceremoniju iznenađenja tijekom njegovog seminara u Las Vegasu. Uz njegovu braću Roriona i Roylera, te Jacquesa Machada, promociji je prisustvovao i bivši UFC-ov prvak u teškoj kategoriji Fabricio Werdum.


Rorion je pojasnio kako je pojas dodijeljen zbog Ricksonovog životnog putovanja borilačkim vještinama. Rickson je crni pojas postao 1977. s 18 godina.


S 40 godina iskustva iza sebe, član 'Kraljevske obitelji MMA-a' svjestan je što se počelo događati s njegovom izvornom vještinom. Gracie upozorava da u bjj-u moraju ostati standardi kako mu se ne bi dogodilo isto što i s karateom, čiji je sustav dodjeljivanja pojaseva odavno kompromitiran, tako da osnovnoškolci u nekim dvoranama lakoćom mogu postati nositelji crnog pojasa. U engleskom jeziku čak postoji i izraz za takve dvorane - McDojo.


Rickson je svjestan da rast popularnosti koju brazilska jiu jitsa uživa posljednjih dvadesetak godina za sobom vuče i neke negativnosti. Poziva bjj zajednicu na dosljednost pri polaganju za pojaseve i da ne zaboravi samu bit ovog sporta.

"Davno, kad smo tek stigli u Sjedinjene Američke Države učili smo jiu jitsi crne pojaseve u karateu. Oni su u to vrijeme mislili da znaju sve. Kad su se suočili s pravom jiu jitsom rekli su da su potratili posljednjih 20 godina trenirajući karate i da su sada shvatili što je prava stvar. Danas kad odem na bjj seminare dobijem isti dojam od drugih crnih pojaseva u jiu jitsi. 'Vau, nikad nisam ni pomislio da nešto takvo postoji u jiu jitsi' njihova je reakcija. Ako vrlo brzo ne poduzmemo nešto u vezi ovoga, jiu jitsa će izgubiti svoj borilački identitet."


"Izgubit ćemo svoj identitet i kulturu, jer je naša kultura nositi se s neugodnim situacijama na ulici i naravno nathecati se. Ali, naš prioritet nije natjecanje, već sigurnost u stvarnom životu i sposobnost da se nosimo s bilo kojom nepredvidljivom situacijom."


"Neprihvatljivo je da je netko crni pojas, a ne zna samoobranu."


"Da ne uči samo obranu ili da ona nije osnova onoga što podućava. Žene koje dođu na sat neću učiti natjecanju, učit ću ih samoobrani. Ako imam dijete, starca, najjačeg MMA borca učit ću ga samoobrani u smislu da najbolje primjeni svoje sposobnosti. Samoobrana je jezgra naše kulture i vjerujem da bez nje nitko ne može biti jak crni pojas ni dobar učitelj."





1280
Kategorije: Ostali
Tagovi: BJJ, Rickson Gracie
Najpopularnije
Najnovije