Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 20.10.2019


Šarac: Odlazak s reprezentacijom na prvenstvo nije izlet. Rezultat i forma moraju biti jedina mjerila

Miljenko Šarac uz Danijela Šimundića krajem rujna se pridružio Igoru Ivoševiću u stručnom stožeru Hrvatske kickboxing reprezentacije za ringovne discipline (full contact, low kick i K-1) .

Glavni trener kaštelanskog Uni-Renta na WAKO svjetskom prvenstvu u Sarajevu imat će i dvojicu boraca iz svog kluba – aktualnog europskog prvaka Luku Žuljevića i Antu Buzova koji je ove godine osvajao nacionalna prvenstva u K-1, low kicku i kick lightu.


- Nedavno ste se pridružili reprezentaciji koja je s čak 36-ero boraca stigla na WAKO amatersko svjetsko prvenstvo u Sarajevo. Koliko je komplikacija s koordiniranjem tako velike reprezentacije.

“Puno. Zato jer uvijek imate neke pizdarije. Neki zovu, mole da ih se uvrsti u reprezentaciju, a ako ne bude po njihovom naprave problem. Ali, oni znaju da ja nisam takav i da to ne može tako. To vam je uvijek tako. Neki koji ne zaslužuju bi nekoga makli, ali ne može to tako. Ako je u pitanju viša stvar, netko je imao smrtni slučaj u obitelji ili se netko ozlijedio, onda se može odraditi rezervni, izborni meč da se vidi tko je bolji. Pritisak iz klubova ne dolazi u obzir. Savez je stao uz nas” rekao je Šarac u razgovoru za Cro Ring.

“Andrej Kedveš je odradio jedan takav za ovo svjetsko prvenstvo, deklasirao je protivnika i ide u Sarajevo. Ja sam za to. Ako postoje argumenti da netko ide na izborni meč neka tako bude, ali netko tko nije ništa napravio ni na prvenstvima Hrvatske ni na svjetskom kupu nema što tražiti u reprezentaciji.”


“Pritisak dolazi od strane nekih klubova. Savezu sam rekao da je sada tako kako je, ali da bi nagodinu nas trojica promijenili neke stvari.”

“Jedna od njih je da imamo zajedničko okupljanje reprezentacije. Ja znam da nismo u financijskoj situaciji da organiziramo zajedničke pripreme za ovoliki broj boraca koliki imamo sada u reprezentaciji. Naša reprezentacija za ovo svjetskog prvenstvo broji 36-ero boraca što je po meni previše. Želio bih se više fokusirati na kvalitetu, a ne na kvantitetu. Nisam za masovnost. Ja osobno bih srezao taj broj za pola, ovako se borim s vjetrenjačama ”


“Ako mi ostanemo selektori rezultat i forma će biti jedina mjerila. Ostvarenja tijekom sezone na državnim prvenstvima i svjetskim kupovima. Nije odlazak s reprezentacijom na prvenstvo neki izlet, ja neću da netko ide na izlet. Treba ići ostaviti srce i ako se u tom slučaju izgubi neka, nema veze, dao si sve od sebe. Ali, da ide netko pa da nakon što primi prvi udarac okrene leđa to ne dolazi u obzir. Što je uopće dolazio. Ti borci predstavljaju Hrvatsku, ne svoje selo i grad. U nekim kategorijama ima svačega. Ako iza tebe stoji država i savez ne možeš ići kao na izlet. Ako to nekome ne bude pasalo, nema problema ja ću se maknuti, ali tako bi to trebalo biti. Rezultati govore istinu, sve su ostalo priče.”

“Nama ne treba 50 ili 100 ili 30 boraca na prvenstvima. Želim da idu oni najbolji. Na kraju to je nepošteno prema mojim momcima. Oni se cijelo ljeto nisu okupali tri puta, ako pustim nekoga tko nije trenirao kako treba ja ispadam pizda prema njima.”


“Nama je problem drugi dio godine. U prvom dijelu godine održavaju se tri državna prvenstva i mi više-manje znamo tko je u kakvoj formi. Ali, onda dođe i prođe ljeto bez pravih natjecanja i onda je svjetsko prvenstvo. Ja bih volio da provedemo zajedno 7 dana i oni koji su bili među prva 2-3 na državnim prvenstvima ili zaslužuju poziv ako su ih opravdano propustili da dođu i naprave sparing da vidimo na čemu smo. Tu se u jedan dan može vidjeti tko je spreman, tu nema priče.”


“Rusi rade selekciju između 50 000 boraca. Lakše je osvojiti svjetsko prvenstvo nego uzeti prvenstvo Rusije. Oni se spremaju cijele godine i zadnjih mjesec dana imaju zajedničke pripreme.”




- Iz vašeg kluba Uni-Rent na prvenstvu nastupaju dvojica boraca. Europski prvak u low kicku u kategoriji do 91 kilograma s prošlogodišnjeg prvenstva u Bratislavi Luka Žuljević i Ante Buzov u low kick kategoriji do 75 kilograma. U Žuljevićevoj kategoriji je i Srbin Bojan Džepina s kojim je hrvatski borac razvio pravu suparništvo. Pobijedio ga je u finalu amaterskog europskog prvenstva u Slovačkoj, a izgubio u borbi za WAKO Pro naslov u Beogradu.

“Moja želja je da se Luka i Džepina sastanu i treći put jer su zaista razvili suparništvo. Borba u Beogradu je bila li-la. Luka je u prvoj rundi imao brojanje, ali se potom vratio u meč koji je bio na 5 rundi. Da smo bili na neutralnom terenu možda bi bilo drugačije, ali objektivno gledjaući dao bih ipak Džepini pobjedu.”


“Luka je u izvrsnoj formi za ovo prvenstvo. Radili smo cijelo ljeto, sparirali smo mjesec i pol dana i nikad nije bio spremniji. Ali, ovo je turnirsko natjecanje i faktor sreće je vrlo bitan. Gledam da Luka uzme prvo mjesto. Mi idemo po svoje, pa što Bog da.”

“Volio bih da Ante, koji je ove godine državni prvak i u K-1, kick lightu i u low kicku, a u full contactu je bio u finalu, dođe do polufinala.”

„Mi tek 3 godine radimo tvrdu opciju. Prije smo radili kick light koji je kombinacija tvrde i lake opcije jer ne želim odmah svoje borce baciti u tvrde discipline. Žuljević je trebao biti svjetski prvak u kick lightu prije dvije godine, ali je na kraju bio srebrni. Kao što rekoh, mi tek tri godine radimo tvrdu opciju i imamo sjajne rezultate. I njih dvojica kao momci su vrhunski, što mi je i najvažnije. Uz to, oni su još uvijek vrlo mladi, Luka ima 26, a Ante 24 godine.”


„Sparirali smo u Pit Bullu. Tamo su bili Ćatipović, Dino Belošević, Ninčević i svi ostali iz Pit Bulla. Lijepo se radilo na tih desetak sparinga. Mi surađujemo sa svima, imamo i dobru suradnju s Mornarom.”


„Što se tiče reprezentacije, cjelina koja je zdrava uvijek napravi rezultat. Mi uvijek iznenadimo i Ruse i Srbe i kao što je i Danijel Šimundić rekao moglo bi se opet dogoditi da smo među prvih pet ili deset država.”

1386
Kategorije: Kick & Thai Boxing, Intervjui, Intervjui
Tagovi: HKBS
Najpopularnije
Najnovije