Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 16.10.2018


Saša Milinković: Divlja borba s nepoznatim protivnikom stvara iskustvo koje moram proći

Saša Milinković vratio se u Osijek nakon pobjede u Dusseldorfu.

32-godišnji član Cro Cop Teama na German Fighting Championshipu tehničkim nokautom pred kraj prve runde pobijedio je iznenađujuće čvrstog Rusa Murata Maslagova i nanio mu prvi poraz u karijeri.




Milinkoviću je ovo druga pobjeda ove godine. U prvom meču nakon gotovo četiri godine pauze u Karlsruheu je u ožujku submissionom pobijedio Seada Kahrovića.


Imali smo zadovoljstvo sjesti i razgovarati s osječkim teškašem koji nam je govorio o zdravstvenim problemima s kojima je ušao u borbu s Rubenom Wolfom. Nakon poraza nokautom soccer kickom od Nijemca u lipnju 2014. morao je napraviti pauzu i poslušati svoje tijelo.


No, ispostavilo se da je ta pauza donijela puno dobrih stvari. Postao je stalni član tima legendarnog hrvatskog borca. Uspostavio je poslovnu suradnju s Cro Copom koja je i njemu donijela novi početak i rad s vrhunskim trening partnerima.




- Kakav je dojam o German MMA Championshipu? Kod nas je dojam da njemačka MMA scena nije previše jaka?


"To sam i ja mislio, ali bio sam u krivu. Slična je priča kakvu je kod nas uspješno radila Hrvatska MMA liga. Rade na lokalnom suparništvu i to izaziva veliki interes tamošnje javnosti. U dvorani je bilo oko 3000 ljudi. Ta priča funkcionira i glavni pokretač je UFD Gym iz Dusseldorfa. Gledaju na to kao na biznis i razvijaju promociju od dna prema gore. Razlika između njih i recimo ruskog ACB-a koji je održavao priredbe po cijelom svijetu je u tome da oni rade posao i da je bit da je taj posao isplativ. Na našoj priredbi najveća zvijezda i glavna borba večeri nije bio Satoshi Ishii, koji je bio najpoznatije ime i olimpijski je pobjednik, već njihov domaći borac Nordin Asrih, koji se borio protiv Poljaka Lukasza Sajewskog, inače bivšeg UFC-ovog borca. Iako, Nijemcima se jako dopala Ishiijeva priča s Cro Copom i  preseljenjem u Zagreb."




"Imaju dobru priču. Doživljava se da smo mi za njih sila u MMA-u, ali promocije poput GMC-a ili Superiora imaju dobru produkciju i postupno podižu kvalitetu i grade promociju."


- Imao si dugu pauzu zbog problema sa zdravljem. Je li se situacija napokon poboljšala?


"U toj borbi protiv Wolfa prvi sam put prepoznao nesposobnost za nastup.  Prije toga sam prvi put u životu dobio sezonsku alergiju. To nije toliki problem inače, ali je ako se morate boriti. Imao sam problema s disanjem i začepljen nos i koristio sam samo kapi. Popnem se na drugi kat i nemam snage. Mislio sam da sam samo umoran, lagao sam sam sebe, a imao sam alergijsku reakciju i bio sam nesposoban za natjecanje. Nakon pobjede u debiju na FFC-u u Osijeku malo me ponijelo i ignorirao sam znakove. Imao sam hematuriju, odnosno krv u mokraći i to je uzrokovalo slabokrvnost. Nisam to doživljavao ozbiljno, ali nakon minute i pol MMA-a bio sam potpuno isključen. Bez kisika, ne sjećam se ničega, ni pauze ni kraja runde ni ničega. To nije bilo stanje u kojem sam se trebao boriti. Ponijelo me nakon pobjede u Osijeku. Mislio sam odradit ću to protiv Wolfa, nije tako ozbiljan protivnik. Hrvanjem sam u početku uspio sakriti koliko sam umoran. U drugoj rundi nisam mogao ni gledati. I kad me nokautirao imao sam osjećaj da je malo zadržao nogu jer se nije želio iživljavati kad je već vidio da sam gotov. Da je bilo tko u tom trenutku bio sa mnom u ringu isto bi završilo. Ta borba nije imala nikakve veze s mojim mogućnostima. Pretrpio sam potres mozga, ali taj poraz nije izazvao nikakvu traumu kod mene, samo nisam bio dovoljno iskusan da prije borbe prepoznam da nisam u stanju za nastup."


"Vodio sam rat sa zdravljem do prije dva mjeseca. Imao sam krvarenje i kapilare bubrega su pucale zbog povišenog tlaka. Problem sam riješio uzimanjem tableta koje ojačavaju strukturu krvnih žila i nakon 15 dana terapije dalo je pozitivne rezultate."


- Iako na papiru nije izgledalo tako, Murat Maslagov pokazao se kao vrlo neugodan i beskompromisan protivnik.


"Malo me iznenadio, čovjek je navalio kao da sam mu nešto ostao dužan. Nisam pretpostavljao da je toliko nasilan i jak. Svi stanu nakon primljenog direkta ili dva, ali ovaj kao da to nije ni osjetio. Vjerojatno je procijenio da nema snage za cijelu borbu i da mu je najbolje pokušati me nokautirati što prije."




"Iako mu je službeni skor 3-0, na internetu sam uspio pronaći još neke njegove borbe i zapravo čovjek ima omjer 5-0. Pokazao se vrlo čvrst, nije mi se činilo da ime neku strategiju, već je samo došao s ciljem da mi skine glavu svakim udarcem. Čovjek od 114 kila koji vam svakim udarcem želi skinuti glavu. Iako su mu ruke stajale na visini prsa bio je vrlo opasan. Za razliku od mene on nije imao što izgubiti. Ja sam osjećao da u toj borbi imam jako puno toga za izgubiti. Lik je judaš, ima crni pojas i vrlo čvrstu judo bazu. Osjetio sam da je čvrst i da kuži što treba raditi. Već na vaganju je odavao dojam čovjeka punog samopouzdanja. Rekao mi je da je u biti Čečen i da postoji mogućnost da se ponovno borimo, ali mene to ne zanima previše, trebam ići dalje. Rekao sam da sam osjećao da imam puno tog za izgubiti eventualnim porazom i zato sam radio opreznije. S tim malim rukavicama ne morate biti Evander Holyfield da bi nekoga nokautirali."


"Divlja borba s nepoznatim protivnikom stvara iskustvo koje moram proći. Ne radi se o pobjedi ili o skoru, radi se o skupljanju iskustva kako bih bio spreman za idući korak naprijed. Nisam smio zapeti i pasti na ovoj stepenici. Njegovo ponašanje odredilo je tijek borbe. Bio je lud kao šiba, znao sam da ga moram eliminirati udarcima."


- Tijekom prijenosa iz kuta su se mogli čuti odlični savjeti da bacaš prednji direkt i napamet, jer je Rus srljao širokim krošeima u želji za nokautom?


"Da, mogli ste čuti glas Ivice Tadijanova koji je vikao savjete. Uspio sam mu i kontrirati krošeom, ali ja nisam dovoljno verziran kao Cro Cop da tako završim borbu. On kad namiriši krv zna kako završiti protivnika. Ja nemam tu rutinu i toliki broj borbi, a nisam imao ni instinkt tako da se on uspio oporaviti. Srušio me, bio je čvrst u parteru, ali ja ipak imam malo bolju tehniku."


- Uspostavio si nove kontakte tamo. Imaš li planove i dalje nastupati za GMC?


"GMC je spominjao dolazak u Hrvatsku. Spominjali su prosinac, a ako do toga ne dođe trebao bih se boriti u veljači iduće godine protiv jednog od njihovih najboljih teškaša - Bjorna Schmiedeberga, koji je izgubio od Ishiija ili protiv Hatefa Moeila."




- Stalni si član Cro Cop tima. Kako funkcionira suradnja s proslavljenim borcem?


"Cro Cop me zove na pripreme već četiri godine. Sada sam stalni član njegovog tima. Mirko me pozvao za pomoć nakon borbe s Oleksijem Oleinikom. Naravno, sve je to pomoglo i meni i zbog ljudi koji su tamo uz njega. Sve mi to danas puno znači. Što se tiče Mirka, od njega čujete stvari koje ne možete čuti drugdje. Ne samo o borilačkim vještinama, već i o načinu na koji borilački svijet funkcionira. On ima sistem koji i mi pokušavamo iskopirati - kako analizirati, pripremati se na pravi način, fokusirati se na bitne stvari, jer mi smo u prošlosti gubili vrijeme na trivijalnosti. Pokazao nam je što je ključno, a što nije. Svatko tko ima priliku raditi s Cro Copom mora biti sretan i shvatiti to kao privilegiju."



- Cro Cop u svojoj dvorani ima i vrhunske trenere, poput bivšeg svjetskog prvaka u boksu Stipe Drviša, te vrhunske sparing partnere, što je za borce koji nisu njegovog ranga veiki problem i veliki trošak.


"Tu je Satoshi Ishii, najmlađi i najmanji čovjek koji je osvojio olimpijsko zlato u judu u kategoriji iznad sto kilograma. Njemu sam na njegov poziv bio u kutu za mečeve protiv Heatha Herringa na RIZIN-u u Japanu i protiv Ivana Shtyrkova u Rusiji. On je osvojio zlatnu medalju u jednom od najkompetitivnijih olimpijskih sportova. Čovjek je kozmopolit, ne možete vjerovati koliko naučite od njega, a da toga niste ni svjesni. Živio je u Tokiju, Osaki, Nizozemskoj, putovao po cijelom svijetu i sreo sve ljude s kojma se kao borac morate sresti. Trenirao je stand up s najboljim udaračima i parter s najboljim grapplerima."





"Drviš iza sebe ima iskustvo kako postati svjetski boksački prvak. Nisam imao previše iskustva s puno trenera, ali nivo na kojem Drviš drži fokusere je dva levela iznad svih drugih. Skužiš zašto govore da su za boks najvažnije noge, shvatiš o čemu se tu radi."


"Osoba s kojom sam se zbližio i poštujem ju na poseban način je Ante Delija. Samozatajan, ne gura se u medije, nije od velikih riječi. Čovjek ima glavu prvaka, radnika, sve ono što treba imati čovjek koji misli uspjeti. Učimo jedan od drugoga, nadopunjujemo se, pričamo, analiziramo. Siguran sam da njegova priča nije ni blizu ispričana, da će imati dugu karijeru kao što mu i svi želimo."


"Cro Cop nas je pustio u svoju kuću. Imamo osigurane sve uvjete da budemo fokusirani na trening, ništa nam ne odvlači pažnju. Sve je organizirano. Pranje robe, večere, on misli na sve to. Na nama je da se ukažemo na početku priprema, sve drugo je na njemu. Vrlo je galantan u svakom pogledu."


"Kad odradite dobre pripreme u borbu ulazite u dobrom psihičkom stanju. Ako ste sto posto sigurni u sebe to normalno pozitivno psihički utječe na vas. Kod Cro Copa imam priliku trenirati i s borcima poput Darka Stošića. On je nedavno uspješno debitirao u UFC-u i kad trenirate s takvim borcem možete procijeniti gdje se trenutno nalazite."


"Svi imaju problem stabilnog i kvalitetnog trening kampa - da možete biti sigurni da će se na treningu pojaviti oni koji se trebaju pojaviti, da kada imate sparing ne morate razmišljati hoće li ta dvojica ili trojica doći. To je razika između profesionalnog i poluprofesionalnog."


Saša je član Hrvačkog kluba Osijek.


"HK Osijek je klub u kojem se mogu trenirati sve disicipline potrebne za MMA. Kick boks vodi Luka Jurić, višestruki prvak Hrvatske u različitim kickboxing disciplinama. Ima iskustvo i legitiman je trener za prenošenje znanja. Ivica Tadijanov je jedan od najboljih grapplera i MMA boraca u Hrvatskoj. Osoba koja dobro razumije borilački sport kao što ste mogli čuti po njegovim savjetima za vrijeme borbe u Dusseldorfu. Na svaki turnir na koji ode vrati se s medaljom. Imamo stotinjak članova u grupama za kickboxing, MNA i jiu jitsu. Mislim da od Osijeka do Zagreba nema ovakvog kluba. Naravno, problem su sparing partneri, a to je drugi, viši nivo bavljenja sportom. Nama u sparinzima pomaže i Nino Vladušić iz Valpova, prgavi i tvrdi udarač, koji se više ne može ozbiljno natjecati, ali se uvijek možemo osloniti na njega."


"Za usporedbu, u Cro Cop timu su likovi koji se bore na najvišoj razini, a time su i sparinzi drugačiji. Ljudi inače moraju dobro platiti da bi dobili priliku raditi s borcima tog ranga. Tako je svugdje na svijetu. Znači, time što pomažem njemu pomažem i sebi."


- Kako dogovoraš borbe? Imaš li menadžera koji se brine o tome?


"Imam osobu koja mi dogovora borbe u Njemačkoj. To je Branislav Tasić i njegova firma Braco Management. On ima dobre kontakte po Njemačkoj. Ogromna je razlika kada sami dogovarate borbu i kad netko kome je to posao radi za vas. Ne možeš pregovarati sam. Imamo korektan odnos koji mi odgovara i nadam se da će  potrajati."





Foto: GMC, Saša Milinković Facebook

2179
Kategorije: MMA, Intervjui, Intervjui
Tagovi: Mirko Filipović, Satoshi Ishii, Ivica Tadijanov, Saša Milinković
Najpopularnije
Najnovije