Autor: mi
Datum objave: 03.12.2015


Šećer otopljen u vodi učinkovitiji od sportskih pića

Zaboravite sportska pića - žlica šećera u vodi tajna je sportskog uspjeha, tvrdi istraživanje Sveučilišta u Bathu.

Zamjena sportskih pića sa žlicom šećera otopljenog u boci vode ili čaši je učinkovitija od takvih napitaka.


Stručnjaci tvrde da je to zato jer kuhinjski šećer sadrži saharozu, a ne glukozu i lakše ju je probaviti i čini trening lakšim.

Zamjena sportskih pića za šećer i vodu može olakšati trening trkačima na duge staze, odnosno prije velikih fizičkih napora.

Preporučena doza za takav napor je 90 grama šećera po satu, odnosno 8 grama rastopljenih u decilitru vode.

U novoj studiji ocijenili su utjecaj treninga izdržljivosti na razinu glikogena u jetri. Testirani su različiti napitci kako bi se utvrdilo kako različiti ugljikohidrati mogu umanjiti pad razine glikogena u jetri i smanjiti umor.

Njihov eksperiment proveden na biciklistima pokazao je da unos ugljikohidrata u obliku saharaoze ili glukoze može pomoći. Saharoza, u obliku kuhinjskog šećera i glukoza spadaju u jednostavne šećere (monosaharide). 
Istraživanje je pokazalo da kombiniranje različitih vrsta šećera popravlja apsorpciju u crijevima.

Sportska pića namijenjena davanju energije tijekom vježbanja sadrže saharozu ili kombinaciju glukoze i fruktoze, a mnogi se oslanjaju samo na glukozu. Znanstvenici upozoravaju da pića bazirana samo na glukozi mogu izazvati nelagodu u trbuhu i sugeriraju zamjenu na bazi saharoze ili jednostavno - šećer u vodi može olakšati treninge.


"Ugljikohidrati pohranjeni u jetri su bitni kada se radi o treninzima izdržljivosti jer omogućavaju održavanje stabilne razine šećera u krvi. No, iako relativno dobro znamo kakve promjene se događaju tijekom vježbe s uskladištenim ugljikogidratima u mišićima, vrlo malo znamo o održavanju optimalne razine ugljikohidrata u jetri tijekom i nakon treninga" rekao je dr. Javier Gonzales, voditelj istraživanja.


"Također smo otkrili da je vježbanje lakše i biciklisti nisu osjećali težinu u probavnom traktu kada su koristili saharozu u odnosu na glukozu."

Istraživanje je objavljeno u American Journal of Physiology - Endocrinology & Metabolism.

1897
Kategorije: Prehrana
Tagovi: Fitness,
Najpopularnije
Najnovije