Autor: mi
Datum objave: 20.07.2015


Sjećanje na 'Malog Zmaja': Prije 42 godine umro je Bruce Lee

20. srpnja 1973. u Hong Kongu preminuo je Bruce Lee.

Ikona borilačkih vještina preminula je u stanu tajvanske glumice Betty Ting Pei u dobi od 32 godine. Lee se žalio na glavobolju, a dva mjeseca ranije srušio se tijekom rada na 'U zmajevom gnijezdu'. Glumica mu je dala analgetik koji je izazvao alergijsku reakciju od koje je preminuo. Autopsija je otkrila da je glumac ima značajno oteknuće mozga. Pokopan je u Seattleu u Sjedinjenim Američkim Državama.




Lee je rođen u kineskoj četvrti u San Franciscu 27. studenog 1940. Njegova filozofija, ne samo o borilačkim vještinama, već i o načinu života ostala je inspiracija milijunima i nakon njegove smrti.


Bruce Lee bez sumnje jedan je od najznačajnijih majstora borilačkih vještina svih vremena.

Lee je vjerovao u kombiniranje različitih borilačkih vještina i njegova filozofija utjelovljuje MMA. U njegovoj knjizi "Tao Of Jeet Kune Do" postoji niz ilustracija submissiona. Počeo je s vještinom Wing Chun da bi kasnije povezao različite utjecaje u vlastitu borilačku vještinu i filozofiju Jeet Kune Do ('Metoda šake koja zaustavlja').


Njegovi filmovi producirani u Hong kongu i Hollywoodu postali su svjetski hitovi, a zanimanje za kineske borilačke vještine na Zapadu dosegnulo je vrhunac.

Borac za pravdu na velikom ekranu postao je ikona diljem svijeta. Počeo je glumiti kao dijete u Hong Kongu, a s 18 godina vratio se prvo u San Francisco, pa preselio u Seattle. Na sveučilištu Washington diplomirao je dramsku umjetnost.


U Americi je počeo učiti druge borilačkim vještinama, a njegovi filmovi "Veliki gazda", "Na zmajevom putu", "Zmajeva šaka", "U zmajevom gnijezdu", "Zmajeva igra smrti" i "Toranj smrti" učinili su ga prvom azijsko-američkom superzvijezdom. 





1681
Kategorije: Zanimljivosti, Ostali
Tagovi: Zanimljivosti
Najpopularnije
Najnovije