Autor: mi
Datum objave: 16.09.2015


Smanjuje li kaciga ozljede glave?

Većina opreme za sparing je uniformna. Rukavice, kickovi, štitnici za genitalije i zube.

Ono što je uglavnom stvar izbora je nositi kacigu ili ne.

Neki je nose, neki ne, a treneri uglavnom borcima dozvoljavaju da sami izaberu.

MMA trener Greg Jackson na pitanje zašto polovica njegovih boraca tijekom sparinga nosi zaštitnu kacigu, a polovica ne, odgovorio je da nema jednoglasnog dogovora oko toga pomaže li ona ili ne.

"Padne vam na oči ometa vam vid. Na kraju primite više udaraca zato što je  nosite."

Nova studija u British Journal of Sports Medicine potražila je odgovor. Otkrila je da kaciga može značajno smanjiti silu nekih udaraca i time smanjiti opasnost od potresa mozga.

Rezultati su upali u oko izvršnom direktoru Sportske komisije Kalifornije Andyju Fosteru koji je i sam bio borac i veliki je zagovornik nošenja kacige.

"Kad sam sparirao nosio sam je svaki put. Kad bi se bližilo vrijeme borbe čak bi je nosio i kad sam hrvao kako bih se zaštitio od posjekotina."

Istraživanje Australskog centra za istraživanje ozljeda u sportu financirao je Međunarodni olimpijski odbor, a olimpijski boks izbacio je kacige kao dio obvezne opreme.

Međunarodna amaterska boksačka federacija (AIBA) tvrdila je da su boksači sigurniji bez kacige. Udruga ringovnih liječnika, s druge strane, prošle je godine objavila da podržava nošenje kacige u amaterskom boksu, kao i napore koji bi poboljšali njenu učinkovitost.

"Mislim da svi znamo zašto je ovo istraživanje provedeno" rekao je Foster za MMAjunkie.

"Sjetit ćete se, prije nekoliko godina USA Boxing, i ne govorim ovo da bih svalio krivicu na njih, ali oni su došli Udruzi sportskih komisija i rekli: Gledajte, pokazalo se da kaciga ne smanjuje šanse za potres mozga. Ne radi ovo, ne radi ono, ne pomaže. Stoga mi je vrlo zanimljivo da je Međunarodni olimpijski odbor financirao istraživanje koje na kraju opovrgava sve tvrdnje koje je iznio USA Boxing."

U nekim slučajevima istraživanje pokazuje da je kaciga smanjila snagu udarca za pola.


"Što god mislili o zaštitnoj kacigi i njenoj ulozi u smanjenju rizika od potresa, nitko ne može reći da ako se normalno nosi ne umanjuje posjekotine."

UFC-ov borac Tim Kennedy kaže da je godinama na sparinzima nosio kacigu, ali nije bio uvjeren da smanjuje ozljede glave.

"Kad se bliži borba apsolutno morate nositi kacigu jer ne želite zaraditi posjekotinu i otkazati borbu i slušati Danu Whitea kako govori: Koji j... idiot. Možete li vjerovati da nije nosio kacigu? Ali, s  druge strane, profesionalac sam 13 godina. Veliku većinu vremena nosio sam kacigu i stvarno sam puno sparirao. Rijetko kad sam zaradio posjekotinu, ali ne mogu ni zamisliti koliko puta je moj mozak bio uzdrman. I to ne čak jako uzdrman, manje stvari i to uglavnom zato jer sam nosio kacigu."

"To je na neki način kontraintuitivno. Nosite kacigu i primate više udaraca. Glava vam je veća, pa samim tim i primate više udaraca."

UFC-ov teškaš Ben Rothwell priznaje da je donekle kasno počeo nositi kacigu. Nije ju nosio prvih par godina karijere. Brutalni treninzi u Miletich Fighting Systemsu naučili su ga vrijednosti dodatne zaštite.


"Pat Miletich je bio veliki zagovornik kaciga. Izvlačili smo se s nenošenjem, jer smo u timu imali neke tvrdoglave momke poput Tima Sylvije i Matta Hughesa i oni su radili što su htjeli. Mnogi momci ne žele nositi kacigu jer s njom ne možete tako lako izbjegavati udarce, osjećate kao da primate svaki udarac i to ima smisla jer zaista imate dodatna dva i pol centimetra sa svake strane. Ali, Pat ih je uvijek zagovarao i bio je u pravu."

Glavni trener American Kickboxing Academyja Javier Mendez uveo je obvezno nošenje kaciga na sparinzima. Ali to pravilo doneseno je uglavnom kako bi se izbjegle posjekotine, a ne zbog vjerovanja da dodatna zaštita glave smanjuje ozljede mozga.

"Prije sam im dozvoljavao da sami odlučuju" rekao je Mendez. "Jednom je Mike Kyle sparirao s Cainom Velasquezom i rekao da ne želi nositi kacigu ni nakon što sam mu rekao da to učini. Sljedeća stvar, sudarili su se glavama i Cain je zadobio duboku ranu od Kylova udarca glavom. To je bila moja velika lekcija."

"Oni koji kažu da primaju više udaraca s kacigom imaju valjan argument. Kaciga vam ne daje iste kuteve i ne vidite sve što bi vidjeli bez nje. Ali, za mene to je stvar zdravog razuma. Šteta koju trpite bez nje i rizici pri sparingu bez nje su puno veći" dodaje glavni trener AKA-a.

U American Top Teamu na Floridi glavni trener Conan Silveira savjetuje borcima da nose kacigu na sparingu, ali ne zahtjeva to, osim ako su četiri tjedna prije borbe kada zadobivene posjekotine mogu uzrokovati otkazivanje samog meča."

Argument za nenošenje koji on dobiva je taj da kaciga stvara dodatnu barijeru između borca i stvarne situacije.

"Vjerujem da je ponekad važno trenirati na način na koji ćete se boriti. Neću ići protiv toga. Ali još je važnije da se zaštitite, jer pogotovo ako ste profesionalni borac, ne možete primati udarce u glavu 15, 20 godina i misliti da se ništa neće dogoditi. Ako se mislite dugoročno boriti morate se zaštititi."

Kennedy se slaže s tim i kaže da unatoč tome što je uglavnom koristio kacigu tijekom godina sparinga, da je počeo dobivati simptome ponovljene traume glave. Njegovo rješenje je bilo u potpunosti prekinuti sa sparinzima. Prošlo je malo više od godinu dana otkako je posljednji put sparirao i kaže da mu se sviđaju rezultati. 

"Osjećam se brži. Osjećam da mi mozak puno bolje radi. Svi znakovi traume mozga su nestali, posebno ako usporedim s  posljednje dvije godine. Borio sam se s gubitkom pamćenja, niskim libidom, problemima sa spavanjem i cijelom hrpom drugih problema. Sada se osjećam fantastično."


2079
Kategorije: MMA, Fitness
Tagovi: MMA, Fitness
Najpopularnije
Najnovije