Autor: mi
Datum objave: 14.11.2016


Stiverne pao na doping testu pred borbu s Povetkinom

Dobrovoljna antidopinška agencija (VADA) 11. studenog obavijestila je WBC da je Bermane Stiverne bio pozitivan na doping testu.

Na testu provedenom 4. studenog bio je pozitivan na 1,3-dimetilamilamin (DMAA) ili metil heksanamin. Na listi zabranjenih supstanci Svjetske antidopinške agencije (WADA) nalazi se od 2010.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske na svojim stranicama ima tekst o povlačenju i opozivu proizvoda koji sadrže supstancu.

1,3-dimetilamilamin (DMAA) ili metil heksanamin organski je spoj, jednostavan alifatski amin koji se koristi za smanjenje otoka sluznice nosa kao i za tretman hipertrofičnih ili hiperplastičnih tkiva u ustima. U prirodi je sastavni dio ulja biljke geranijum(Pelargonium graveolens).. Na tržištu se DMAA može naći pod različitim imenima u dodacima prehrani koji se prvenstveno koriste u svrhu povećanja učinkovitosti intenzivnog treninga te za učinke mršavljenja.
 

Ovisno o primijenjenoj dozi DMAA može dovesti do akutnog, privremenog povećanja krvnog tlaka kod ljudi. Postoje i indikacije da kontinuirana upotreba DMAA u kombinaciji s kofeinom može dovesti do kroničnog povećanja krvnog tlaka. Izraženiji porast krvnog tlaka može ubrzati rad srca u tolikoj mjeri da se javljaju nepoželjni kardiovaskularni učinci kao što su otežano disanje, stezanje u prsima ili čak infarkt miokarda. Značajno akutno povećanje krvnog tlaka može povećati rizik od moždanog udara. Posebno su izložene osobe koje već imaju određene zdravstvene tegobe, kao npr. moždane aneurizme (lokalno širenje krvnih žila u mozgu). Navedeni spoj može imati i psihoaktivne učinke.
 
Iako djelovanje 1,3 dimetilamilamina (DMAA) na zdravlje ljudi nije dovoljno istraženo, postoje određene znanstvene spoznaje o njegovim štetnim učincima. Stoga se prema članku 7. i 14. Zakona o hrani (NN 46/07, 84/08, 55/11) može smatrati rizičnim za potrošačke skupine koje koriste takve dodatke prehrani, posebice one skupine koje već imaju određene zdravstvene tegobe.

38-godišnji Haićanin obavijestio je WBC da je na dan testa, kako bi lakše mokrio, pred službenikom antidopinške agencije. uzeo suplement Superfarm. Također je izjavio da je navedeni suplement koristio dva puta dnevno kako bi mu pomogao pri oporavku nakon treninga, a na savjet osoblja EOS Gyma u Hendersonu u Nevadi. Korištenje suiplementa naveo je i u Deklaraciji korištenja medicinskih proizvoda za potrebe dopinške kontrole. 


Stiverne mora platiti 75 000 dolara kazne, a VADA će sastaviti poseban dopinški protokol do njegove borbe s Povetkinom i nastavit će se šest mjeseci nakon borbe o njegovom trošku.
 
WBC smatra da je boksač nesvjesno uzeo suplement koji sadrži zabranjenu supstancu i za sada neće otkazati njegov meč za privremenog prvaka protiv Alexandera Povetkina 17. prosinca u Ekaterinburgu. 


Pobjednik ovog dvoboja trebao bi se sastati s Deontayom Wilderom nakon što se prvak oporavi od ozljede. Podsjetimo, Povetkin je bio pozitivan na meldonij na doping testu pred meč s  Wilderom u svibnju.


899
Kategorije: Boks
Tagovi: Alexander Povetkin, WBC, Davit Kiria, doping
Najpopularnije
Najnovije