Autor: mi
Datum objave: 20.07.2016


Što je GHRP-6 zbog kojeg je Chad Mendes suspendiran na 2 godine?

Zbog pozitivnog testa na GHRP-6, Chad Mendes suspendiran je na dvije godine.

Bivši dvostruki izazivač za UFC-ov naslov u perolakoj kategoriji neće se moći boriti do lipnja 2018.

GHRP-6 je skraćenica za Growth Hormone Releasing Hexapeptide i jedna je od supstanci koje se koriste za otpuštanje hormona rasta. Peptid se veže za receptor koji služi za otpuštanje hormona rasta, te na taj način stimulira otpuštanje hormona rasta, piše Bloody Elbow. GHRP-6 nije isto što i hormon rasta (hGH).


GHRP-6 je supstanca dizajnirana da poveća prirodnu tjelesnu proizvodnju hormona rasta. Kao što klomifen pomaže tijelu za povećanju proizvodnje testosterona, GHRP-6 to isto čini za hormon rasta, ali na drugačiji način. Može se koristiti po potrebi i ne zahtijeva ciklus korištenja ni naknadnu terapiju.


Hormon rasta smatra se dopingom zato jer studije pokazuju da njegovo korištenje može doprinjeti smanjenju udijela masnoće u tijelu i povećati razinu inzulina. Uz to, neki smatraju da može potaknuti rast mišića.


GHRP-6 oponaša djelovanje grelina, koji se ponekad zove hormon gladi. Grelin signalizira povećanje apetita. Jedan od drugih efekata je i da stimulira hipofizu da izlučuje hormon rasta.

Način na koji GHRP-6 pomaže poboljšanju izvedbe je sljedeći: GHRP-6 indirektno povećava proizvodnju hormona rasta u hipofizi, primarno kroz otpuštanje grelina. Taj hormon rasta putuje u jetru i signalizira jetri da proizvodi IGF-1 koji pomaže rastu i obnovi mišića, te kraćem vremenu oporavka od ozljede ili treninga, koje su uz smanjenje tjelesne masnoće najveće prednosti njegovog korištenja.

On neće dati rezultate poput anaboličkih steroida koji će borcu omogućiti da postane veći i puno snažniji nego bi to prirodno bilo moguće, ali će dati fizičku prednost puno veću od one koju donose dozvoljeni suplementi.

Višak  hormona rasta može imati različite negativne učinke na tijelo. Akromegalija, koju ima Antonio Silva, je poremećaj uzrokovan viškom hormona rasta i porastom stvaranja proteina IGF-1 u tijelu čovjeka nakon zatvaranja epifiznih ploča u kostima (zatvaranje se događa u pubertetu) tj. nakon prestanka rasta čovjeka i često rezultira rastom velike čeljusti, čela, lubanje, stopala i ruku. Unutarnji organi također mogu postati neprirodno veliki, što može biti posebno opasno u slučaju srca.

Hormon rasta i IGF-1 tijelo proizvodi prirodno, ali ne i GHRP-6. Korištenje GHRP-6, IGF-1 i hGH-a zabranjeno je od strane Američke antidopinške agencije.




Foto: Joe Camporeale


1804
Kategorije: MMA, Fitness
Tagovi: Chad Mendes, doping
Najpopularnije
Najnovije