Autor: Admin
Datum objave: 09.11.2012
Komentari:
0,00


ŠTO JE IS?

Tajne vitkosti

IS = insulin sensitivity - to je osjetljivost stanica ili ćelija na inzulin koji u njih unosi hranjive tvari.

 

Često se javljaju nove dijete i novi pojmovi. Naš organizam proučava se sa svih strana. Pokušava se dokučiti što je dobro a što loše kako bi što lakše došli do željenih rezultata. Tako danas sve češće čujemo za kraticu IS. Ako još niste sigurni što to predstavlja donosimo nekoliko informacija o njoj.

IS = insulin sensitivity - to je osjetljivost stanica ili ćelija na inzulin koji u njih unosi hranjive tvari.

Ako je IS loš većina onog što pojedemo ode ravno u salo, a to ovisi i o metabolizmu, ako imate brzi metabolizam s lošim IS-om izgledati ćete mršavo. Ništa se za vas neće „primati“ i svi će vam zavidjeti na vitkoj liniji no teško ćete, sa druge strane, izgraditi zadivljujuću mišićnu masu. Ukoliko ćete raditi na sebi uvjek će vas se stavljati u skupinu „žilavaca“. Ako imate spor metabolizam s lošim IS-om onda ćete biti salasti i u teretani ćete se lakše napuhnuti i vi ćete ponosno ući u kategoriju „napuhanih bačvica“.


Ako imate odličan IS onda imate puno mišića koji su puni glikogena i vode te lako dobijete mišiće a da ne izgledate napuhnuto ali niti prežilavo. Naravno bitno je da se hranite zdravo i pazite na prehranu kako bi rezultati bili bolji. Vaš IS možete poboljšati aktivnim treningom, primjenom lanenog i maslinovog ulja no i unosom većih količina vlaknastog povrća i izbjegavanjem bijelog brašna i slatkiša.

Loš IS može s e popraviti ali zapamtite – morate biti uporni. Ništa neide preko noći.

Aerobno vježbanje i vježbanje s utezima jednako snažno povećavaju IS. Preporučuje se da vježbe radite zasebno. Poželjno je da nabavite dodatke: laneno ulje, riblje ulje, maslinovo ulje, cak i krom. Preporuka je 600mg lionske kiseline.

Dijeta – zdrava i pažljivo probrana prehrana je presudna. Onaj sa lošim IS trebao bi dati prednost obrocima proteini + masti! Oni sa prosječnim IS-om blizu izokaloričnoj dijeti dok sretnici sa dobrim IS-om bi trebali držati visoki udjel ugljikohidrata i malo masti.


3236
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije