Autor: mi
Datum objave: 06.01.2019


Što je Turinabol?

Turinabol znan i kao Tbol, oralni Turinabol, Oral Tbol i 4-Chlorodehydromethyltestosterone je anabolni androgeni steroid.

Derivat je dianabola (dbol), ali ne aromatizira testosteron u estrogen.


Daje polagane, kvalitetne rezultate s manje nuspojava od metandrostenolona.


Anabolni androgeni steroidi (AAS) su sintetski derivati testosterona. Testosteron, prirodni muški spolni hormon ima androgeni i anabolni učinak, osobito tijekom puberteta i adolescencije kod muškaraca. Testosteron ima glavnu ulogu u razvoju primarnih i sekundarnih spolnih karakteristika, stimulira i održava seksualne funkcije u muškaraca. Brojnim istraživanjima se nastojalo proizvesti steroid koji će imati samo anabolni učinak, bez androgenog djelovanja. Ipak, do sada se nije uspio proizvesti potpuni anabolik pa je ispravan naziv za ovu skupinu anabolni androgeni steroidi (AAS) (Sanja  Ćurković, prof., Ksenija Fučkar, prof., Marica Pelivan, prof.).


Aromataza je prirodan proces koji se odvija kod ljudi i esencijalan je za pravilno funkcioniranje tijela, jer je estrogen neophodan za naše pravilno funkcioniranje. Problem nastaje kada se u tijelo unese višak testosterona iz vanjskih izvora. U tim situacijama enzim aromataza nastavlja obavljati svoju funkciju konverzije viška testosterona u estrogen. Kao rezultat toga dolazi do formiranja muških grudi.


Turinabol je prozvjela istočnonjemačka farmaceutska kompanija Jenapharm

1960-ih godina s jedinim ciljem poboljšavanja rezultata svojih sportaša i sportašica na Olimpijskim igrama. Tvrdi se da se uspjesi sportaša iz Istočne Njemačke u perodu od 1960-ih do 80-ih mogu izravno pripisati Turinabolu.


U Istočnoj Njemačkoj taj dopinški program vodio se pod imenom STASI14.25 i držan je u tajnosti sve do ujedinjenja Njemačke.


On je jedan od rijetkih steroida koji nema medicinsku primjenu i kreiran je isključivo u svrhu poboljšanja izvedbe sportaša.

U bodybuildingu:


Tbol nije steroid za nabacivanje velike mase, ali daje odlične prednosti korišten u ciklusima. Budući da ne aromatizira nema brige oko nuspojava estrogena poput ginekomastije (muške grudi), zadržavanja vode, nesanice ili visokog krvnog tlaka. Uz njega se ne moraju koristiti inhibitori aromataze tako da ga posebno cijene oni podložni nuspojavama estrogena.



Razlozi korištenja:

- Postižu se rezultati bez dobivanja na težini (prednost u sportovima u kojima se nastupa u težinskim kategorijama)
- Čvršći mišići bez napuhanog izgleda
- Povećanje snage
- Povećanje glatkog mišićnog tkiva
- Snažno se veže uz spolne hormone (SHBG)
- Povećava testosteron
- Slabe nuspojave

Za korištenje kod muškaraca preporuča se 20-50 mg dnevno. Za postizanje rezultata ne mora se koristiti u velikim dozama.


Za više pogledajte: 

 https://www.evolutionary.org/turinabol-4-chlorodehydromethyltestosterone#benefits


11358
Kategorije: Fitness
Tagovi: Jon Jones, doping
Najpopularnije
Najnovije