Autor: Admin
Datum objave: 13.08.2013
Komentari:
5,00


ŠTO JE ZDRAVA I URAVNOTEŽENA PREHRANA?

Šest bitnih pravila

Nerazumna prehrana ne znači jesti krivu hranu, već preveliku količinu jednog sastojka ili nedovoljnu količinu drugoga. Ako jedete raznovrsne namirnice - a većina ljudi radi to automatski - vjerojatno vam neće nedostajati bitnih hranjivih tvari. No, ako vam je izbor jela ograničen, zdravlje će vam stradati.

 

Višak energije od premasne hrane ili jela koja sadrže previše šećera pohranjuje se u tijelu kao mast i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe. Uravnotežena prehrana daje vam sve potrebne hranjive tvari i energiju - ali ne više. Evo nekoliko korisnih uputa za održavanje uravnotežene prehrane:

 

1.Jedite meso samo jedanput na dan. Riba i perad manje debljaju od govedine i ovčetine, kobasica i mesnih prerađevina.

 

2.Jedite više pečenog mesa i mesa na žaru, a manje prženoga. Ako ga ipak pržite, upotrebljavajte više plinezasićena ulja (npr. ulje od kukuruznih klica) nego maslac, mast od pečenja ili svinjsku mast.

 

3.Smanjite mliječne proizvode, naročito masnu hranu poput vrhnja, maslaca, punomasnog mekanog sira, sladoleda i mlijeka (ne više od 0,5 l mlijeka na dan). Bolje je jesti jogurt, margarin, kravlji sir i obrano mlijeko.

 

4.Ne zaboravite na potrebnu dnevnu količinu voluminozne hrane, što znači mnogo lisnatog povrća i voća; jedite je sirovu ili malo prokuhanu zato što dugo kuhanje uništava bitne vitamine. Još jedan dobar izvor voluminozne hrane je krumpirova kora. (Upamtite da hrana ne mora imati žilav i vlaknast sastav da bi sadržavala biljna vlakna.)

 

5.Nemojte jesti više od četiri jaja na tjedan. Premda imaju nizak sadržaj zasićenih masti, jaja sadrže mnogo kolesterola.

 

6.Za desert ili mali obrok radije izaberite svježe voće nego slatkiše, kolače ili puding.

 

Na kraju, zapamtite da većina "pravila" o dobrim i lošim navikama u prehrani traži savršenstvo. No, ako se osjećate zdravi, redovito se bavite nekom fizičkom aktivnosti, i ako niste preteški i ne debljate se previše, ne zabrinjavajte se oko pojedinosti u vezi s hranom i ne razbijajte glavu zbog čestih novinskih i televizijskih reportaža o najnovijim otkrićima o "dobroj" i "pogrešnoj" prehrani. Vaša je prehrana vjerojatno sasvim dobra onakva kakva jest sve dotle dok uglavnom odgovara smjernicama izloženima na ovim stranicama.

7347
Kategorije: Prehrana
Tagovi: Zdrava Prehrana,
Komentari
# 4 Dana 12.10.2016 - 23:15 Jedem Mali Djecu ... je rekao/la:
JEBO VAS MARGARIN DA VAS JEBO AMATERI
 
# 3 Dana 09.09.2014 - 08:43 Jelena26 ... je rekao/la:
umjetni margarin umjesto prirodnog maslaca? vi se šalite.....
 
# 2 Dana 23.05.2014 - 17:17 meow ... je rekao/la:
Hvala,rekoh hvalaaaaaaaaaaaaa
 
# 1 Dana 16.11.2011 - 18:17 Marko ... je rekao/la:
Margarin i zdrava prehrana ne idu zajedno.
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije