Autor: mi
Datum objave: 20.11.2014


Svjetski BJJ prvak Braulio Estima suspendiran na 2 godine zbog pada na doping testu

International Brazilian Jiu Jitsu Federation (IBJJF) suspendirao je višestrukog svjetskog prvaka i pobjednika ADCC-a Braulija Estimu na dvije godine zbog pada na doping testu u lipnju na IBJJF svjetskom prvenstvu.

Estimi je oduzet i naslov prvaka u medium-heavy kategoriji, a bio je pozitivan na Methylhexaneamine (DMAA).

U intervju za Gracie Mag, Estima je rekao da je supstanca bila u piću koje mu je dao drugi natjecatelj nakon natjecanja.


"Problem je što mi ne znamo točno što je bilo u piću. Da znam, mogao bih dobiti samo 60 do 90 dana suspenzije budući mi je ovo prvi pad na testu."

"Bio sam šokiran. Nikada u životu nisam koristio doping, zašto bih pred Svjetsko prvenstvo?  Prvo sam mislio da je zbog spreja za nos koji sam koristio prije prvenstva, ali nije to. Onda sam nakon polufinala protiv Murila Santane saznao da se u finalu borim protiv Romula Barrala i počeo sam tulumariti i popio sam neka energetska pića. Pomislio sam da se više ne moram zapravo boriti i da to neće biti problem. Bio sam nemaran, znam."


"Puno sam plakao, ali sad sam se smirio. Izgubio sam naslov i ulaz u Jiu Jitsu Kuću slavnih. Boljelo je jako, ali znam da ljudi koji me poznaju znaju moj pristup sportu. Imam 50 crnih pojaseva i nikada nijednom od njih nisam rekao da uzme nešto nedozvoljeno da pobijedi na natjecanju. Problem je što mi u jiu jitsi nismo upoznati s doping testovima budući su oni novost kod nas."


DMAA je stimulans zbog kojeg je i UFC-ov borac Ali Bagautinov dobio dvogodišnju suspenziju međunarodnog sambo saveza.

Methylhexanamine je razvijen kao lijek za smanjivanje kongestije. Zabranjen je od strane brojnih profesionalnih i amaterskih organizacija, te Svjetske antidopinške agencije (WADA).










947
Kategorije: Ostali
Tagovi: BJJ
Najpopularnije
Najnovije