Autor: Admin
Datum objave: 24.10.2013
Komentari:
0,00


SVJETSKO JUDO PRVENSTVO U KATAMA

Kyoto - 15.-22.10.2013

Svjetsko prvenstvo u judo katama održano je od 18.-20.10.2013.godine. Po prvi puta u organizaciji koja nije bila u Europi, prvenstvo je održano u Kyotu u Butokudenu, nekada mjestu koje je bila krovna organizacija za sve borilačke vještine u Japanu.

 

Samo prvenstvo bilo je odlično organizirano a vježbati i nastupati u atmosferi starih majstora i okruženju koje svakim djelićem asocira na borilačke vještine, zaista je teško dočarati.

 

Hrvatska ekspedicija išla je sa ekipom od 7 članova i u svom putovanju obišla je sva značajna mjesta vezana za judo. Moram istaći da smo imali primjeren status zbog organizacije 1. Kodokan kata seminara u Europi koji se održao u Zagrebu 2010.godine, te naših majstora koji imaju zapaženi ugled u znanju i promociji juda.

 

Prvih dva dana bili smo na Kodokanu gdje smo prespavali, obišli cijele dvije zgrade koliko ih Kodokan ima, posjetili muzej, biblioteku, Kodokan shop i naravno centralnu dvoranu na 7. katu zgrade.

 

Svakako treba istaći jednu anegdotu prilikom dolaska na Kodokan, naime zbog našeg kašnjenja od 5 sati Kodokan su gotovo svi napustili, a na vratima je bilo napisano pismo za Cro kata tim u kojem su nas obavijestili da su nam ključevi kod službe sigurnosti. Siguran sam da do sada nitko nije imao takav tretman ;-)

 

Drugog dana uz pomoć našeg savršenog vodiča i natjecatelja Zorana Grbe, koji niti jednog trenutka nije pogriješio vlak, ulicu ili stanicu, obišli smo grob Jigora Kana i stari budistički hram Eisho-ji u kojem su se održali prvi judo treninzi davne 1882. Godine.

  

Nakon Kodokana otišli smo u Kyoto gdje se Svjetsko prvenstvo i održavalo. Butokuden sam po sebi zrači borilačkim vještinama, a uz 103 para iz 30 zemalja Svijeta, koji su prikazali i ovu dimenziju juda, svakako je bio impresivni prizor.

  

Samo natjecanje odvijalo se u dva dana, prvog dana nastupalo se u Nage no kati, Katame no kati i Ju no kati.

  

Naš par u Ju no kati, Zoran Grba i Sandra Uršičić, osvajače brončane medalje na EP sa Malte, imali su dobar žrijeb i nastupali u drugoj skupini te se do samog kraja nalazili u plasmanu za finale, sve dok prošlogodišnji prvaci, predstavnici Japana nisu preuzeli prvo mjesto i tako potisnuli naše predstavnike na 4.poziciju.

 

U ukupnom plasmanu zauzeli su 7.mesto. Iako je i to dobar plasman, jedina utjeha bila je da su predstavnici Kodokana i cijeli zapisničarski stol, vrlo bučno podržao i pljeskao našim parovima.

  

Drugoga dana održalo se natjecanje u Kime no kati i Kodokan goshin jutsu. Naši predstavnici u Kime no kati, Jelena Vuković i Katarina Potnek, odlično su odradili katu i jedno vrijeme držali poziciju za ulazak u finale, ali su na kraju bili 6. U kvalifikacijama i ostali bez plasmana.

 

 Svakako treba istaći da je prvenstvo podržano od strane brojnih uglednika među kojima treba istaći čitavo vodstvo Kodokana, Kosei Inouea te Yasuhiro Yamashita.

1407
Kategorije: Judo
Tagovi: Judo, Hrvatski judo savez
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije