Autor: Korina Haler
Datum objave: 13.11.2013
Komentari:
0,00


TERETANA

Kako započeti sa treningom?

Ukoliko nikada niste trenirali u teretani, ili ste imali neko vrijeme prekid, nije poželjno da odmah radite maksimalnom snagom. Trening do iznemoglosti na prvom treningu dovesti će do teške upale mišića što će vam zgaditi treniranje i sigurno umanjiti želju za ponovnim dolaskom u teretanu. Počnite polako, s laganim težinama. Radite za cijelo tijelo i taj trening neka čine tri do četiri serije s laganim utezima za svaku mišićnu skupinu. Svaki tjedan postepeno povećajte težinu ako vidite da vaše tijelo to može podnijeti.

Stručnjaci obično savjetuju da trenirate samo određene dijelove tijela u jednom treningu!


Na ovaj prethodni savjet logično se nadovezuje da je potrebno trenirati svaku mišićnu skupinu jednom tjedno. Osim onih trbušnih kod kojih je poželjno čak i tri puta tjedno.

 

 

Prije nego što počnete trenirati potrebno je razgibati se. Nakon što ste razbudili tijelo treba krenuti na lagano zagrijavanje. Probudite tijelo laganim aerobnim treningom koji ne bi trebao biti duži od desetak minuta. Tako zagrijani spremni ste za vježbe istezanja. Važno je da ne činite nagle pokrete tijelom, nego radite istezanje koje bi trebalo trajati između 15 i 20 sekundi kako bi istezanje bilo funkcionalno. Istezanje treba raditi i tijekom treninga a naročito nakon njega. S povećanjem protoka krvi, mliječna kiselina se brže izlučuje, što sprječava upalu mišića koja može uzrokovati probleme na sljedećem treningu. Zagrijavanje se nikada ne izvodi na ne zagrijano tijelo jer bi u tom slučaju moglo doći do pucanja mišićnih vlakanaca što bi dovelo do trajnih oštećenja.

 

Prilikom treniranja svi pokreti moraju biti izvršeni tako da postignemo maksimalan učinak a pritom mogućnosti povrede svedemo na minimum. Nikome nije želja da teretanu napusti kao invalid sa trajno oštećenom kralješnicom. Upravo su to vrlo česte povrede kod neiskusnih polaznika koji se upuštaju u treniranje bez nadzora stručnih trenera. Stoga treba upamtiti da morate izbjegavati brze pokrete i uporabu momenta u želji za što većim težinama. Ovaj način varanja neće vam pomoći na dobivanju snage ili mišićne mase, nego će samo uzrokovati stres na tetivama i ozljede. Podizanje i spuštanje utega jednako su bitni. Pobrinite se za to da potpuno kvrčite i istegnete, jer time sprječavate skraćivanje mišića i manju snagu na početku i na kraju pokreta.


2077
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije