Autor: mi
Datum objave: 09.04.2019


TJ Dillashaw suspendiran na dvije godine zbog krvnog dopinga

TJ Dillashaw suspendiran je na dvije godine zbog pada na doping testu.

33-godišnji Amerikanac bio je pozitivan na testu za borbu u siječnju s prvakom u muha kategoriji Henryjem Cejudom koju je izgubio nokautom za 32 sekunde.

Nakon što je vijest objavljena upraznio je naslov UFC-ovog prvaka u bantamu.

ESPN je otkrio da je bio pozitivan na rekombinantni eritropoetin (EPO), tzv. krvni doping. EPO stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica u koštanoj srži i bio je čest doping u biciklizmu.


Suspendiran je na dvije godine, a suspenzija teče retroaktivno od 18. siječnja što znači da se na borilište može vratiti na isti dan 2012.

"Svi znamo koliki je pritisak na svim razinama sporta kako bi se došlo do pobjede. I upravo iz tog razloga su nužni jaki antidopinški programi kako bi se zaštitili čisti sportaši, njihova prava, zdravlje i sigurnost, te kako bi bili sigurni da oni koji podlegnu pritisku i odluče prekršiti pravila odgovaraju za svoje postupke na pravi način" stoji u izjavidirektora USADA-e Travisa T. Tygarta.

Odluku je prokomentirao i potpredsjednik UFC-ovog odjela za zdravlje sportaša i izvedbu, Jeff Novitsky.

"Dobro sam upoznat s EPO-om dok sam istraživao timove u profesionalnom biciklizmu. To je vrlo učinkovita supstanca. Ne možete ju pronaći u kontaminiranim suplementima, unosi se samo putem injekcije. Što se tiče ozbiljnosti ovog prekršaja on je pri samom vrhu."




Foto: Bob Di Chiara

564
Kategorije: MMA
Tagovi: T.J. Dillashaw, doping
Najpopularnije
Najnovije