Autor: Admin
Datum objave: 22.01.2013
Komentari:
0,00


TJELOVJEŽBA ZA DJECU

Izdvojite vremena za sebe i djecu

Većina osoba tjelovježbu zamišlja kao vježbanje u teretani, na steperu ili dizanje utega, no, za djecu tjelovježba znači igru i tjelesnu aktivnost.

 

Djeca vježbaju na satu tjelovježbe u školi, tijekom nogometnog treninga ili na satu plesa. Oni, također, vježbaju za vrijeme odmora, vožnje biciklom ili igranja skrivača.

 

Korisnost tjelovježbe

 

Svatko može imati koristi od redovne tjelovježbe. Aktivno dijete će:

 

- imati jače mišiće i kosti;

 

- imati vitkije tijelo zbog toga što tjelovježba pomaže pri regulaciji tjelesnih masnoća;

 

- biti manje podložno debljanju i prekomjernoj težini;

 

- smanjiti rizik razvijanja dijabetesa tipa 2;

 

- vjerojatno imati niži tlak i nižu razinu kolesterola;

 

- imati bolji pogled na život.

 

Osim što je redovna tjelovježba dobra za zdravlje, djeca koja su tjelesno sposobna bolje spavaju i bolje se nose sa tjelesnim i emocionalnim izazovima koji svaki dan donosi - bilo da se radi o trčanju kako bi se uhvatio autobus, saginjanju da se zavežu vezice na cipelama ili učenju za ispit.

 

Tri elementa sposobnosti

 

Ako ste ikada promatrali djecu koja se igraju na igralištu, mogli ste zamijetiti postojanje tri elementa sposobnosti:

 

- dijete igra „lovice“ (izdržljivost);

 

- preskače prepreke (snaga);

 

- saginje se kako bi zavezalo tenisice (fleksibilnost).

 

Roditelji bi trebali potaknuti svoju djecu u obavljaju raznolikih aktivnosti kako bi radili na sva tri spomenuta elementa.

 

Izdržljivost se razvija kod redovitog prakticiranja aerobnih vježbi (aerobno znači „sa zrakom“). Tijekom aerobnih vježbi srce kuca jače i diše se snažnije. Aerobna aktivnost, kada se upražnjava redovno, jača srce i poboljšava sposobnost tijela da opskrbi kisikom sve tjelesne stanice.

 

Aerobne vježbe mogu biti zabavne i za roditelje i za djecu. Evo nekoliko primjera aerobnih vježbi:

 

- košarka

 

- vožnja bicikla

 

- klizanje na ledu i hokej

 

- koturaljkanje (rolanje)

 

- nogomet

 

- plivanje

 

- tenis

 

- šetnja

 

- trčanje 

 

Poboljšanje snage ne znači i dizanje utega. Iako neka djeca mogu imati koristi od dizanja utega, takva vrsta tjelovježbe bi se trebala izvoditi pod nadzorom iskusne odrasle osobe koja radi sa djecom. No, većini djece nije potreban formalan program dizanja utega kako bi ojačali. Sklekovi, trbušnjaci i druge vježbe pomažu u toniranju i jačanju mišića. Djeca također sama uvrštavaju vježbe jačanja u svoju igru, kada se penju, stoje na rukama ili se hrvaju.

 

Vježbe istezanja pomažu kod poboljšanja fleksibilnosti, dopuštajući mišićima i zglobovima da se savijaju i lakše pokreću kroz njihov cijeli radijus kretanja. Djeca svakodnevno traže mogućnosti za istezanje bilo da se protežu u želji da dohvate igračku koja je van domašaja, spuštajući se u špagu ili preskačući preko kauča.

3488
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness
Komentari
# 1 Dana 09.07.2014 - 22:13 FunnyLidija ... je rekao/la:
Ovo je stvarno korisno!Većina djece voli se igrati i zato su sva djeca zdrava.Ali na žalost ima onih koji cijeli dan sjede pred TV-om.To potiče na debljanje i uzrokuje mnoge bolesti dijabetesa i ostalog.Zato igrajte se!Još jedan savjet za uspravno držanje koje je preporučio spec.lijecnik za to:samo trčite,igrajte se djeco i uživajte!;-D
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije