Autor: mi
Datum objave: 12.09.2015


Trajne posljedice nokauta - kada je dosta? (2. dio)

Kada ste jednom imali potres moga, izgledi da će se to ponoviti dramatično se povećavaju

Pretrpljeni potres mozga izlaže vas većoj vjerojatnosti budućih potresa jer se snižava granica snage sile potrebne za ozljedu mozga. Istraživanja su pokazala da ako ste jednom pretrpjeli potres mozga izgledi da će se to ponoviti veći su za tri do šest puta.


Priroda na taj način štiti tijelo od još veće trajne štete po mozak.

Svaki put kad dobijete ozljedu glave neuralni putevi u mozgu mogu se oštetiti i izazvati neurološke smetnje.

Iz tog razloga boksači, kick bokseri i MMA borci pred kraj karijere imaju slabiju 'bradu'.


Izrazito teški potres mozga može trajno oštetiti mozak

Iako se rijetko događa, nokaut izazvan jednim udarcem može izazvati trajne posljedice i dovesti do prekida karijere (iako je karijera završena nokautom izazvanim jednim udarcem vjerojatno posljednja kap u velikoj časi akumulirane štete). Boksači, koji su suočeni s opakijim i preciznijim udarcima protiv protivnika koji su najbolji na svijetu u udaranju rukama izloženi su najvećem riziku.  I sportaši u drugim sportovima poput američkog nogometa, hokeja i naravno tajlandskog boksa i MMA-a izloženi su rizicima.


Akumulirani udarci tijekom vremena jednako su opasni kao i nokauti

Postoji zabluda da samo teški nokauti, kakvi se vrte na špicama, mogu završiti borčevu karijeru ili izazvati trajnu ozljedu mozga i imati negativan utjecaj na njegov život izvan ringa.

Pretrpljeni nokaut može imati za posljedicu niz negativnih posljedica. U smislu izvedbe u ringu, 'slabljenje brade' izravna je posljedica nokauta. Ali, borcima ne zadaju samo teški nokauti probleme. Još opasnija ozljeda mozga s potajnim djelovanjem može se pojaviti neprimjetno s vremenom.

Stalno primanje udaraca koji su ispod granice nokauta tijekom vremena mogu uzrokovati demenciju, što je drugačija vrsta ozljede mozga i čiji su ekekti razarajući. Ne završavaju samo borčevu karijeru i već ostavljaju trajne posljedice na život poslije ringa.

Strašna stvar u ovoj priči je da ova vrsta ozljede mozga uglavnom nije izazvana pretrpljenim batinama u jednoj borbi, već stalnim primanjem udaraca manje snage koji se mogu primiti i na redovnim sparinzima.

Primjer za ovakve slučajeve su boksači koji su, na žalost, poznati da završavaju s ozbiljnim traumama nakon godina provedenih u sportu. Ozljede ne dolaze nužno iz borbi, trening za borbe uzrokuje većinu trajnih ozljeda na mozgu. Toliko je boksača s ozljedama mozga, stručnjaci misle 15-20%, da postoji čak i ime za to stanje: Boksačka demencija.


Pogledajmo koje su posljedice boksačke demencije.

"Stanje koje se pojavljuje kad sportaši redovno primaju udarce u glavu, manifestira se kao demencija ili smanjenje intelektualnih sposobnosti, problemi s pamćenjem, Parkinsonova bolest,  drhtanje ili manjak koordinacije. Također može izazvati i probleme s govorom i hodom. Pacijenti s boksačkom demencijom mogu biti skloni neprikladnom ili eksplozivnom ponašanju i mogu pokazivati znakove patološke ljubomore ili paranoje. Osobe koje pokazuju te simptome zovu "punch-drunk" (pijan od udaraca), odnosno encefalopatija boksača ili "punch-drunk" sindrom" navodi Wikipedija.

Boksačka demencija je teška, pogledajmo samo Muhammada Alija ili Freddieja Roacha ili bilo kojeg od ovih 15-20 posto boksača koji s tim moraju proživjeti život.


Muay Thai i ozljede mozga


Nije bilo puno istraživanja o posljedicama brojnih udaraca kod Muay Thai boraca. Ali s obzirom na njihov broj i razinu treninga koju drže, to je vjerojatno problem o kojem nitko ne priča, ali postoji. S obzirom da puno tajlandskih boraca dolazi iz siromašnih sela i nema zdravstveno osiguranje, jednostavno nema puno podataka o njima.

Neki kažu da je Muay Thai sigurniji od boksa jer se šteta raspoređuje na cijelo tijelo, a ne samo na glavu kao u boksu. To je djelomično istina, ali u tajlandskom boksu možete dobiti potkoljenicom u glavu, koljenom u glavu, laktom u glavu ili šakom u glavu. Puno Muay Thai boraca bude nokautirano i to su obično teški nokauti.

Ipak postoji nekoliko istraživanja o ozljedama boraca u tajlandskom boksu i rezultati ne izgledaju dobro.

Muay Thai borci pod većim su rizikom od dobivanja Parkinsonove bolesti. Više borbi = veći rizik.

Jedna studija provedena na Muay Thai borcima na Tajlandu dovela je u korelaciju broj borbi i Parkinsonovu bolest. Nak Muayi više oboljevaju od Parkinsona od ostalih ljudi. Na Tajlandu se održavaju i borbe djece. Ona također pate od ozljeda glave i samim time imaju slabije pamćenje.

Istraživanje je usporedilo mozak 13-ero tajlandskih dječaka boraca s mozgom 200 djece koja ne boksaju i otkrilo trajna oštećenja kod djece boraca.

"Ne samo da mozak pokazuje abnormalnosti, već su i njihovi memorijski testovi puno niži. Izgledaju kao normalna djeca, ali slika mozga otkriva abnormalnosti" stoji u istraživanju.


Kako se zaštititi od ozljede mozga?


Ako volite boks, kick & Thai boxing ili MMA opcija prestanka očigledno ne dolazi u obzir. Ali, postoje neke stvari koje će smanjiti šanse za ozljede mozga.

Ako ste pretrpjeli ozljedu glave (mozga) dajte si dovoljno ODMORA prije nego riskirate ozljedu ponovno. 

To znači da ako završite i makar s blagim potresom ne bi trebali riskirati nikakve ozljede glave najmanje mjesec dana. To znači izbjegavanje sparinga i definitivno izbjegavanje borbi. Ako dobijete potres mozga, a zatim i drugi u kratkom vremenu, možete pretrpjeti trajna oštećenja ili čak i umrijeti. To se događalo borcima na Tajlandu.


Koristite kacigu

Kaciga nije uvijek praktična, ali ako puno boksate ili postoji šansa da ćete dobiti potkoljenicu u glavu, zaštitite se. nitko ne voli nositi kacigu, ali ona MOŽE zaštititi vaš mozak.


Ne sparirajte svaki dan

Nije dobra ideja sparirati iz dana u dan. Kad primate udarce u glavu odumiru moždane stanice i tada se događaju loše stvari. Vrijeme za oporavak je nužno. Najbolje je imati dan odmora između sparinga. 

Ako poslije ili za vrijeme sparinga dobijete glavobolju STANITE i uzmite par dana predaha.

Zdrav razum. Nitko ne mora izigravati heroja. Ako ste primili snažan udarac i osjećate posljedice i nekoliko sati nakon, posjetite liječnika. Ponekad čujete priče o momcima koji su na sparingu primili teške udarce u glavu, osjetili bol, otišli kući, vratili se dan-dva poslije u dvoranu, ponovno sparirali i umrli. Iako je mali rizik za nešto takvo, bolje je ne riskirati.



ŽIVOTNI VIJEK AGRESIVNIH BORACA

Ovaj tekst smo počeli pričom o velikom Muay Thai borcu Pornsanaeu. Kada vidimo posljedice potresa mozga onda nam je jasno zašto je posljednjih godina karijere bio u stalnom padu. Iako ima ogromno srce, njegov mozak nije više mogao podnijeti kažnjavanje koje je prije mogao.

Pornsanae je pretrpio 12 ili više nokauta tijekom karijere. To znači da je pretrpio barem 12 ozbiljnih potresa mozga. U to nisu uračunati nokdauni, ozljede na sparinzima i simptomi potresa koji su se mogli pojavljivati nakon mečeva.

Ozljede mozga često su neizlječive. Legende poput Muhammada Alija nakon odlaska u mirovinu suočile su se s brojnim bolestima zbog brojnih trauma glave koje su pretrpjeli u ringu.

Je li borac isti nakon brutalnog nokauta? Sve se svodi na to koliko se može oporaviti nakon borbe. Vezani nokauti vrlo vjerojatno znače da nikada više neće biti isti.

Borci koji su doživjeli puno nokauta tijekom karijere vjerojatnije će patiti od simptoma potresa poput gubitka pamćenja, intenzivnog bijesa ili agresivnosti, problema osobnosti, manjkom pažnje, problemima s organizacijom i rješavanjem problema.

Informiranost o ovakvim temama može malo olakšati krvavi posao boraca koji moraju donositi odluke i kasnije se suočiti s posljedicama istih.


Na kraju, jedno od najtežih pitanja koje stoji pred profesionalnim borcem je kada objesiti rukavice o klin? 




Izvor: Muay Thai Pros

3773
Kategorije: Boks, Fitness
Tagovi: Boks, Fitness
Najpopularnije
Najnovije