Autor: mi
Datum objave: 17.03.2016


Trening izdržljivosti za boksače

25. studenog 1980. Roberto Duran predao je svoj WBC-ov pojas u velteru Sugar Rayu Leonardu.

Panamac je rekao da je odustao zbog grčeva u trbuhu, ali sportski novinari su pretpostavljali da je Duran prekinuo meč jer ga je Leonard posramio. Navodno je rekao sucu: No mas (ne više, dosta na španjolskom). Duran možda jednostavno više nije imao snage za nastavak meča.




Kondicijski trener Moritz Klatten u kolumni za Boxing News Online propituje trening izdržljivosti za boksače. Trener Klatten vodi svoju Champ Performance dvoranu u Hamburgu, a trenirao je olimpijske pobjednike, te svjetske iamaterske i profesionalne prvake poput Yuriorkisa Gamboee, Jacka Culcaya, Herbieja Hidea, te je radio i s mnogo poznatih nogometaša.

Snaga udarca sigurno je ključna kvaliteta u boksu, ali manje snažan sportaš s većom izdržljivošću može pobijediti ako radi bolje od protivnika u kansijim rundama borbe. Jedna je stvar udarati jako jednu rundu, a u slučajevima Mikea Tysona jedna runda je bila sve što je potrebno, a druga zadržati snagu udarca kroz cijeli meč za što je potrebna vrhunska izdržljivost.

Izazov za boksačkog trenera je odrediti koji tip izdržljivosti je potreban kako bi borac radio maksimalnim kapacitetom svaku rundu, te koji je najbolji način za trening za takvu vrstu izdržljivosti.

Pojedinac koji može istrčati maraton ispod tri sata svakako je izdržljiv, ali to nije vrsta izdržljivosti koja se može dobro prenijeti u ring. Iz ovog razloga, radije nego da se koriste opći pojmovi poput aerobni i anaerobni, korisnije je govoriti o treningu kroz energetski sustav.

Autori Edward Fox i Donald Mathews u Interval Training for Sports and General Fitness kažu da postoje tri energetska sustava koje tijelo koristi: kratkoročni, srednji i dugoročni ili aerobni.


Sportovi u kojima aktivnosti traju manje od 30 sekundi poput odbojke ili dizanja utega primarno koriste kratkoročni energetski sustav. Sportovi čija je akrtivnost između 90 i 120 sekundi, poput utrke na 800 metara, koriste srednji sustav. Aktivnosti koje traju duže od 120 sekundi koriste dugoročni energetski sustav. Ovi sustavi oslanjaju se na kontinuitet, postupni napredak od kratkoročnog do srednjeg pa do dugoročnog.


U boksu runda obično traje duže od 120 sekundi, tako da je za pretpostaviti da taj sport većinom koristi srednjeročni energetski sustav. Ne baš, jer tijekom runde postoji mnogo prekida i trenutaka niže aktivnosti koje pružaju priliku za odmor.


Kratkoročni energetski sustav daje 90 posto energije za hrvanje, sport sličan boksu u kojem je snaga ključna osobina za uspjeh. Razlika između hrvanja i profesionalnog boksa je ta što su u hrvanju samo tri runde. Akumulirani umor koji se stvara tijekom 12 rundi boksačkog meča povećava doprinos srednjeg i dugoročnog sustava energije, dok će 70 posto energije dolaziti iz kratkoročnog sustava energije.


Način klasificiranja boksa je 3:1 odnos rada i odmora, odnosno trominutnu rundu slijedi minuta odmora. No, tijekom svake runde dolazi do perioda kraćeg prekida akcije i ta prilika za oporavak smanjuje doprinos srednjeg i dugoročnog energetskog sustava.


Dugoročni sustav energije nije najdominantniji u boksu i stoga ga treniram manje, kao metodu za oporavak. Boksači često previše rade na sustavu dugoročne energije, a učinak toga je smanjenje snage udarca, kompromitiranje imunološkog sustava i prema studiji iz 1990. provedenoj na američkim boksačima, može biti direktno povezana s prekomjernim ozljedama.

Općenito govoreći, moji boksači rade neki oblik specifičnog treninga sustava energije četiri puta tjedno po 45 minuta u koje je uključeno i zagrijavanje i odmor. Otkrio sam da moji borci ostvaruju bolje rezultate ako se istežu nekoliko sati nakon treninga energetskog sustava, jer im je teško istezati se odmah nakon takvog treninga. Također, moji borci se istežu u dvorani, a ne kod kuće, kako bih bio siguran da je posao obavljen.


Što se tiče sadržaja ovih treninga energetskih sustava, preferiram sprintove od 40 metara zato jer te kraće distance pružaju sportašima visoki nivo intenzivne aktivnosti. Postoje mnoga istraživanja koja pokazuju da kratki, visokointenzivni interval treninga je bolja metoda za gubitak tjelesne masnoće od drugih tipova energetskog sustava treninga.

Moji borci trče najviše 400 metara, što troši 20 posto kratkoročne, 40 posto srednje i 40 posto dugoročne energije. Trčanje nije jedini način za treniranje energetskih sustava. Borci također rade u intervalima na boksačkoj vreći s različitim omjerima rada i odmora (primjerice 10 sekundi rada praćenih sa 30 sekundi odmora).


Još jedan način za trening energetskih sustava koji volim je strongman. Oni ne treniraju samo prva dva sustava već mogu značajno povećati borčevu snagu. Među raznim strongman aktivnostima su okretanje teških guma i nošenje teških utega u svakoj ruci u vježbi zvanoj 'farmerov hod'.  Farmerov hod bio je omiljena vježba Yuriorkisa Gamboe. Nosio bi utege dvostruko teže od svoje težine po 40 metara.


Superiorna izdržljivost neće osigurati uspjeh u ringu, ali ako su sve druge stvari jednake, boksači koji mogu zadržati visoki tempo rada u svakoj rundi definitivno imaju prednost u odnosu na one koji se oslanjaju na snagu udarca kako bi brzo završili borbu.







Foto: Crossfit Springfield

3231
Kategorije: Fitness
Tagovi: Boks, Fitness
Najpopularnije
Najnovije