Autor: Admin
Datum objave: 28.07.2012
Komentari:
0,00


TRENING NA INTERVALE II. DIO

Za početnike, napredne i sportaše

Kondicijski intervalni trening služi se periodičkim pojačanjima intenziteta. Najčešće se radi o vježbama jačeg intenziteta u trajanju 2- 5 minuta koje slijedi period slabijeg intenziteta u istom trajanju.

Ključna stvar ovog tipa treninga je odrediti prikladan stupanj perioda jačeg intenziteta. Ovaj stupanj ne bi trebao prelaziti anaerobni prag. S druge strane intervalni trening za bolje performanse uključuje periode gotovo maksimalnog, ponekad i maksimalnog inteziteta. Periodi jačeg intenziteta traju u rasponu od 2-15 minuta, a slijede ih periodi slabijeg intenziteta kojima je vremenski raspon jednak.


Ne dajte se zbuniti tipovima intervalnog treninga i njihovim rasponima. Dodavanje treninga na intervale u vaš uobičajeni program prilično je jednostavno. Budući da je većina vježbača u početnoj ili naprednoj fazi objaniti ćemo kako započeti s kondicijskim intervalom.

Za početak odaberite tip vježbe koji vam najviše odgovara. Nakon toga odredite svoj period slabijeg intenziteta koji se obično nalazi između 50 – 60 % ciljanog rada srca. to će vam poslućiti kao polazišna točka. Nakon toga pojačavajte intenzitet sve dok ne osjetite da se dosta ili jako umarate, ali izbjegavajte stupanj pri kojemu vam je ciljni rad srca viši od 85%. Ukoliko niste u mogućnosti pratiti rad srca, koristite RPE skalu kod koje jedan predstavlja mirovanjem a 10 pojačan ili vrlo težak rad.
Trening na intervale može biti od izuzetne koristi u slučajevima kada isprovate novi tip vježbe.
2946
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije