Autor: Admin
Datum objave: 13.10.2013
Komentari:
0,00


TRENING TIJEKOM ZIME

Trening na otvorenom

Studije životinjskog svijeta pokazuju da se čovjek može definirati kao tropska životinja koja nije prilagođena hladnom vremenu.

 

Ipak, kao što znamo, čovjek mora živjeti u različitim klimatskim prilikama.

 

Ako se namjerava trenirati na otvorenom tijekom zime, treba znati kako se hladnoća odražava na organizam i da li i kako mijenja potrebe za tekućinama i hranom tijekom treninga/utrke.

 

Za vožnje bicikla, trčanja ili skijaškog trčanja na otvorenom, iako je hladno, tijelo stvara 8 do 12 puta više topline nego što bi to činilo za odmora, što je više nego dovoljno za održanje tjelesne temperature. U većini slučajeva i uz odgovarajuću odjeću, hladnoća ima mali ili nikakav utjecaj na tjelesnu temperaturu, budući da stvorena energija nadjačava nisku temperaturu i hladan vjetar.

 

Neki sportaši koji treniraju po hladnoći imaju pojačanu potrebu za kalorijama, znanstvenici su spoznali da je to prije svega zbog različitih klimatskih uvjeta, kao i količine i vrste odjeće i obuće.

 

Premda nema potrebe za znatnijim povečanjem unosa kalorija tijekom zime, može se razmisliti o uzimanju manjeg obroka prije treninga/utrke. Kada se hrana počne probavljati, pojačani metabolizam će zagrijati tijelo i održati ga toplim.

 

Tijekom ljeta nadomjestak tekućina je krucijalan kako bi se održala performanca tijekom treninga. Dok se ljeti znojenjem gubi ogromna količina tekućine, tijekom zime gubi se još i više udisanjem hladnog zraka koji se kroz grlo i pluća mora zagrijati i ovlažiti. Izdisanjem se gubi mnogo vode (zbog toga se i vidi dah tijekom izdaha za jakih napora). Apsolutna vlažnost hladnog zraka znatno je niža od toplog zraka. Zbog toga je grlo znatno suše tijekom zime.

 

Za hladnih i suhih uvjeta količina vlage koja se gubi disanjem znatno se povećava i potrebno ju je nadomjestiti. Izuzetno je važno nadoknađivati ovaj gubitak frekventnim ispijanjem tekućina prije, poslije i tijekom vožnje, po mogućnosti.

2039
Kategorije: Fitness, Ostali
Tagovi: Fitness
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije