Autor: mi
Datum objave: 24.02.2017


Trenirajte poput Bernarda Hopkinsa

Bernard Hopkins svoju legendarnu karijeru okončao je s gotovo 52 godine.

Duboku starost u boksačkom smislu doživio je zahvaljujući životu punom odricanja.

Živi je istim načinom života za vrijeme priprema, kao i kada su one završile.

Hopkins je zbog različitih kaznenih djela proveo gotovo pet godina u zatvoru, a nakon izlaska 1988. odlučio je preokrenuti svoj život i iz njega izbaciti drogu, alkohol i lošu prehranu.

Čak i danas rijetko ide u krevet iza 21 sat. Njegov bivši trener, također musliman, Naazim Richards govori o njegovim navikama s poštovanjem i divljenjem.


"Ono što radi, radi već godinama. Bernardov trening nije kamp, to je način života. Ako ste musliman i idete na košarkašku utakmicu gledati LeBrona Jamesa, vi ste musliman na košarkaškoj utakmici. Kad navečer idete u krevet vi ste musliman u krevetu. Nikad ne prestajete biti musliman. Bernard ima isti pristup kod treninga. Na svom vjenčanju nije pio alkohol jer je on borac na vjenčanju. Kad njegov odvjetnik ima zabavu on ne pije i ne ostaje do kasno, jer je on borac na zabavi."


Hopkins je zagovornik potpune posvećenosti 24-7, 365 dana u godini, za svakog borca s ambicijama i željom za dugom karijerom u ringu.

"Držite tijelo čistim od svih loših stvari koje vam neće dozvoliti da ostvarite san koji imate" kaže Hopkins.

"Više vremena imate u privatnom životu nego što ga provodite u dvorani. U dvorani ste 3 sata. Što radite kada niste u dvorani? Kako živite? Kako se hranite? Kako se odmarate? Kada idete u krevet? Mašete li svojom muškošću dok ne ostanete bez snage? Imati karijeru je menadžment. To je disciplina. Ja sam se pripremao i odricao rano u životu kako bih kasnije uživao u plodovima rada. Ja razmišljam dugoročno."


Hopkins se isteže prije svakog treninga. To ne radi kako bi bio fleksibilniji u ringu, već kako bi izbjegao ozljede, posebno u kasnijim godinama.


"Osjećam da je istezanje jako bitno zato jer kad postanete malo stariji ne možete izvesti ono što ste mogli s 19 ili 20. Kad ste mladi otrčite 8 kilometara bez ikakvog istezanja. Kada ste stariji, ne palite taj stari auto naglo, pustite ga da se zagrije. Isto je i s tijelom. Najgore je kada imate borbu a ozlijeđeni ste. Zašto ne bi željeli u ring ući zdravi? Istezanje je bitno u svakom sportu."


Hopkinsov tim neumorno bilježi njegov rad. Posvećenost detaljima i želja da se sačuvaju prikupljene informacije za buduću korist potječe od samog boksača.

"Ja sam tip koji voli detalje. Detalji su bitni jer oni su mi dali osnovu. Kad moj čovjek zapiše da sam odradio 15 ili 10 ili 8 rundi i zbrojimo ih i kako se bliži borba imam uzorak i znam kako se osjećam. Sve je dokumentirano."


Uz broj odboksanih rundi na sparingu, broji se i koliko je radio shadow boks, koliko je preskako uže i vježbao. 

Njegov suradnik Stephen Parker koji se brine o njegovoj fizičkoj spremi čak broji i udarce koje baci u svakoj rundi. Sve se bilježi kako bi znao ako se određenoj vežbi posvetio dovoljno tijekom tjedna da može uzeti dan predaha ili raditi lakšim tempom.

Tijekom šestotjednih priprema za borbu ne sparira više od 140 rundi.


Tjedni raspored:

Ponedjeljak:
Trčanje (30 minuta), odmor/jelo, istezanje (40 minuta), shadow boks, rad u dvorani (uključujući preskakanje užeta i rad na strunjači, maksimalno 90 minuta)

Utorak:
Trčanje (1 sat), gledanje snimki, odmor/jelo, istezanje (40 minuta), shadow boks, dvorana (rad na strunjači, kruška, maksimalno 90 minuta)


Srijeda
Trčanje (30 minuta), odmor/jelo, istezanje (40 minuta), shadow boks, dvorana (strunjača, fokuseri/vreća, kruška, maksimalno 90 minuta)


Četvrtak
Trčanje (sprintevi), gledanje snimki, odmor/jelo, istezanje (40 minuta), shadow boks, dvorana (sparing, kruška, maksimalno 90 minuta)

Petak
Trčanje (1 sat), masaža, odmor/jelo, istezanje (40 minuta), shadow boks, dvorana (strunjača, vreće, preskakanje užeta, makismalno 90 minuta)

Subota
Odmor


Nedjelja 

Odmor














Foto: Tom Hogan


3144
Kategorije: Boks, Fitness
Tagovi: Bernard Hopkins, Fitness
Najpopularnije
Najnovije