Autor: mi
Datum objave: 29.09.2015


Tri ključne stvari za postizanje težine

Jedan od ključnih zadataka kondicijskog trenera je da mu borac bude na težini za borbu.

Borilački sportovi bazirani su na težinskim kategorijama i postizanje tražene težine pretvoreno je u umjetnost. Svjedoci smo ponekad nevjerojatne transformacije boraca koji skidaju ogroman broj kilograma za meč, da bi se na dan borbe pojavili potpuno oporavljeni i s fizičkom prednošću nad protivnicima. Ako se postupak ne provede kako treba rezultati mogu biti katastrofalni.

Ovaj tekst koncentrirat će se na boks gdje su isto tako prisutne ekstremne metode skidanja kilograma što je vrlo zabrinjavajuće. Metode poput stroge dehidracije, ekstremnog smanjenja unosa kalorija i pretjerana količina treninga svakodnevna su pojava. Ne samo da je znanstveno dokazano da takve metode umanjuju razinu izvedbe na dan borbe, već je i dokazano da ekstremne metode skidanja kilograma mogu ugroziti zdravlje borca.


Boksački meč na 12 rundi po 3 minute testira izdržljivost svakog borca do krajnjih granica. S tim na umu skidanje kilograma mora biti oprezno, isplanirano, strpljivo i igra veliku ulogu koju bi trebao nadzirati kondicijski trener.



1. Prehrana

Bodibilderska prehrana s visokim unosom proteina i smanjenje unosa kalorija dva su najčešća načina za skidanje kilograma i oni mogu biti katastrofalni za borca.

Proteini pružaju mnoge prednosti pri oporavku mišića i smanjenju osjećaja gladi, dok aminokiseline igraju ulogu u opskrbi energijom. Zbog velikih napora tijekom priprema i potreba za energijom, ugljikohidrati moraju biti uključeni. Izvedba, oporavak i moždana funkcija bit će dramatično umanjeni ako se ne uzimaju.

Ključ kod ugljikohidrata je izbor i tajming.

Zlatno pravilo je da uz proteine borac treba jesti ugljikohidrate koji imaju visok glikemijski indeks. Glikemijski indeks kategorizira hranu prema brzini podizanja razine glukoze (šećera) u krvi.

Uz sve druge obroke ugljikohidrati trebaju biti nižeg glikemijskog indeksa. Nikad se ne treba ići na izbacivanje kalorija jer tada dolazi do katabolizma (rastvaranja mišića). Tijekom katabolizma tijelo se hrani iz mišića. Ukratko, ako se izgladnjujete izgubit ćete energiju i razinu izvedbe.

Na kraju, izbor je ključan. Zdrav razum govori da su voće i povrće, te prirodna prehrana trebali bi biti izbor svakog sportaša ili borca.



2. Fizički testovi


Provjera težine tijekom trening kampa je važna, ali ona ne pruža potpunu sliku.

Moramo biti sigurni da je izgubljena težina mansoća, a ne mišićno tkivo ili voda.

Testiranje pomoću vage koja mjeri tjelesne masnoće može pomoći pri mjerenju gubitka masnoće, ali što je još važnije, može biti indikator zdravstvenog stanja borca. Viša očitanja tjelesne masnoće mogu upućivati na hormonsku neuravnozeženost ili preveliki stres. Primjer toga je kad borac generalno djeluje mršav, ali ima 'pojas' oko trbuha, što je znak jakih upala u tijelu. Na stres prouzročen jakim vježbama tijelo reagira suzbijanjem hormona koji je zadužen za suzbijanje masnoće. Kada je hormon T3 blokiran tijelo odmah počinje pohranjivati masnoću i zadržava vodu, čime je spuštanje na traženu težinu dodatno otežano.


Drugi pregledi poput razine ketona u urinu govore razgrađuje li tijelo masnoću ili mišićno tkivo. Ovi testovi su ključni jer kondicijski trener može kontrolirati rezultate i napraviti nužne prilagodbe kako bi zadržao borca na pravom putu ka postizanju tražene težine, a da pritom ostane fit, zdrav i jak, a ne slab i nezdrav.


3. Odabir vježbi


Mit među mnogim trenerima i borcima je da vas 'dizanje utega usporava'. Dizanje utega zbog taštine ne bi trebalo biti dijelom priprema. No, trening snage mora biti uključen. Zbog znanstveno dokazane učinkovitosti dužeg ciklusa treninga snage, snaga će se u biti povećati i trening snage će povećati fizičku snagu, snagu udarca i brzinu udarca.

Drugi mit je, i taj najviše brine borce, da će dizanjem utega dobiti dodatno na težini.

To se može dogoditi, ali kao i s prehranom, bit u izbjegavanju ovoga je izbor vježbi i njihov tajming tijekom priprema.

Trening snage odvija se na samom početku, kako bi se izgradila osnova i izbjegle ozljede. Potom se kako se borba približava prelazi na ciklus treninga snage koji je usmjeren razvoju izdržljivosti i brzine. Težina, kao i broj ponavljanja i serija se mijenja. To znači da borac neće dobiti na težini dok god se drži plana.


Kako se borba približava borac će imati veći broj brzih mišićnih vlakana, atletski izgrađeno tijelo, bolju izvedbu i najvažnije za ovaj članak, ubrzan  metabolizam. To znači da njegovo tijelo sagorjeva masti na optimalan način, dajući borcu najbolje izglede za postizanje težine za borbu.



Izvor: Boxingnewsonline

1983
Kategorije: Boks, Fitness
Tagovi: Fitness
Najpopularnije
Najnovije