Autor: mi
Datum objave: 13.07.2016


UFC prodan za ogroman iznos, njegovi borci najslabije plaćeni sportaši

Prodaja UFC-a za nevjerojatnih 4 milijarde dolara privukla je veliku pozornost i u poslovnom svijetu.

Bloomberg u tekstu o prodaji najveće MMA promocije govori da će iznos za koji je prodana biti dobro oružje tužitelja u parnici koju je nekoliko bivših boraca podiglo protiv UFC-a.


Za razliku od UFC-a, četiri najveća momčadska sporta u SAD-u dijele profit s igračima gotovo jednako. Igrači američkog nogometa u NFL-u dobivaju 47%, a vlasnici 53% prema posljednjem sindikalnom ugovoru. Major League Baseball dijeli 43-50 posto sa svojim igračima, a NBA 49-51 posto.

Preuzimanje od strane WME-IMG-a i partnera jedno je od najvećih u povijesti sporta, a Bloombergova analiza otkriva da MMA borci u najjačoj svjetskoj organizaciji zarađuju pet puta lošije od boksača.


Ispada da MMA borci dobivaju 10-20 posto profita, dok je u boksu to od 50-80 posto. Udio sličan UFC-ovim borcima dobivaju profesionalni hrvači u WWE-u.


U momčadskim sportovima postoje sindikati koji su u traženju svojih prava išli i do štrajka. U NBA-u se tako najniža zajamčena plaća povećava iz godine u godinu i najslabije plaćenom igraču-početniku u sljedećoj sezoni zajamčeno je 543 471 dolar za sezonu. Veterani s 10 ili više sezona imaju zajamčeni minimum od preko milijun i pol dolara godišnje.


Ako se uzme u obzir da je objavljeno da će predsjednik UFC-a Dana White ostati na dužnosti, a godišnje će mu pripasti 9% profita kompanije, jasno je da mu povećanje plaća boraca neće biti u interesu.

“Zaradili su puno novca na slomljenim tijelima mnogih ljudi” izjavio je jedan od sudionika u parnici protiv UFC-a, bivši izazivač za njihov naslov u velteru Jon Fitch.

UFC kontrolira ukupno 90 posto prihoda od tržišta profesionalnih MMA borbi, dok borcima podijeli manje od 20 posto profita.


UFC nema franšise poput NBA-a ili nezavisne promotore poput Dona Kinga. Prema podacima Sportske komisije Nevade 35 boksačkih mečeva s najvećom zaradom u posljednja dva desetljeća podijeljeno je među deset promotra. Za usporedbu, 35 najvećih MMA borbi u Nevadi imale su istog promotora - Zuffu.




1314
Kategorije: MMA
Tagovi: UFC, MMA
Najpopularnije
Najnovije