Autor: mi
Datum objave: 28.08.2019


UFC svojim borcima isplaćuje 20% zarade, Strikeforce je plaćao triput više

Tijekom sudskih saslušanja u Las Vegasu otkriveno je koliko UFC plaća svoje borce.

Informacije su objavljene tijekom saslušanja u vezi tužbe Cunga Leja i još nekoliko bivših UFC-ovih boraca protiv kompanije.

Bivši borci tuže UFC zbog uspostavljanja monopola i tvrde da je najmoćnija MMA promocija iskoristila svoju moć i kontrolu tržišta da drži borce potplaćenima.

Ovo je bitan tjedan za tužitelje jer će u njemu sudac Franklin Boulware odlučiti hoće li slučaj nastaviti dalje.

UFC-ovi borci 2007. godine su dobili 26% od bruto zarade kompanije, a taj se broj stalno smanjivao do 2011. od kada ostaje na 19 do 20 posto.

To je nešto više nego se pretpostavljalo prilikom prodaje UFC-a 2016.

S obzirom da brojka ostaje ista to znači da se veći iznosi slijevaju prema borcima jer UFC-ov prihod od 2011. značajno raste.

Između 1. rujna 2011. i 31. kolovoza 2017. UFC je borcima isplatio oko 626 milijuna dolara.

Također, izašle su i informacije da UFC za 2020. planira 980 milijuna dolara prihoda. Na plaće boraca trebalo bi otpasti 196 milijuna odnosno 20 posto.

Kod ove teme uvijek se vuče paralela s velikim američkim sportovima i ligama - NBA-u, NFL-u, MLB-u i NHL-u. Sportaši u tim ligama organizirani su u sindikate i dobivaju blizu 50 posto prihoda.


Tijekom saslušanja izašli su podaci i koliko je konkurencija plaćala da bi ostala u utrci za UFC-om.


Strikeforce, kojeg je UFC na kraju kupio, svojim borcima je isplaćivao čak 63 posto prihoda, dok je Bellator, druga američka MMA promocija, svojim borcima isplaćivao 44.7  posto.

UFC je na saslušanju imao osmero, a Lejeva strana dvanaestero odvjetnika, a i Bellator je imao dva predstavnika.


Telefonski su se javila i dvojica odvjetnika Top Ranka, jer su tužitelji naveli da je natjecanje MMA-a s boksom dovelo do toga da vrhunski boksači zarađuju znatno više od vrhunskih UFC-ovih boraca.

Tužitelji su u ovom trenutku u nezavidnom položaju i pitanje je hoće li tužba zbog uspostavljanja monopola proći.

Paramount je vlasnik konkurenta Bellatora, a za ugovor s DAZN-om godišnje dobiva 33 milijuna dolara. Professional Fighters League ima ugovor s ESPN-om.


Stručnjak kojeg su doveli tužitelji, dr. Hal Singer izjavio je da bi u stvarnim natjecateljskim uvjetima UFC svoje borce plaćao 47.3 posto prihoda. Po tome je UFC u periodu od 2011. do 2017. trebao isplatiti milijardu i 471 milijun dolara umjesto 626 milijuna koliko je isplatio.
1105
Kategorije: MMA
Tagovi: MMA, Cung Li
Najpopularnije
Najnovije