Ugljikohidrati su najbolja hrana za punjenje mišića i promociju dobrog zdravlja. Ljudi svih dobi i sportskih sposobnosti, od vrhunskih trkača do neaktivnih osoba, trebaju se hraniti cjelovito, s mnogo ugljikohidrata, adekvatnom količinom proteina i sa što manje masnoće. Nažalost, zbrka oko ugljikohidrata, što su i koliko ih treba jesti, uzrokuje neravnotežu u prehrani.
Sportašima se često govori da za obroke nekoliko sati prije treninga jedu škrobne kompleksne ugljikohidrate kao što su integralna peciva, krumpir i kruh jer ta hrana doprinosi stabilnoj razini šećera u krvi. Za razliku od njih, jednostavni šećeri (obični šećer, mliječni šećer, sirup od žitarica) uzrokuju nagli porast šećera u krvi nakon čega slijedi njegov nagli pad i hipoglikemijska reakcija.
Danas kada spominjemo ugljikohidrate govorimo o glikemijskom indeksu namirnica. Glikemijski indeks (GI) rangira hranu prema sposobnosti podizanja razine šećera u krvi a stvoren je da bi pomogao ljudima koji boluju od šećerne bolesti da lakše nadziru koje namirnice i u kojim količinama mogu jesti.
Ugljikohidrati s visokim GI (krumpiri, muesli, med) brzo ulaze u krvotok i najbolje ih je jesti za vrijeme i nakon vježbanja. Namirnice s niskim ili umjerenim GI (riža, tjestenina, banane) polako ulaze u krv i ta je hrana poželjna prije vježbanja jer osigurava ravnomjeran dotok energije. Namirnice s niskim GI mogu ukloniti potrebu za konzumacijom ugljikohidrata tijekom dugotrajnog vježbanja i održati normalnom razinu šećera u krvi.
Ugljikohidrati su važni za sportove izdržljivosti ali i za one koji redovno naporno treniraju i žele održati visoku količinu energije. Ukoliko ne unosimo dovoljno ugljikohidrata u organizam, mišići će biti kronično umorni i nećemo moći dati sve od sebe na treningu.