Autor: Admin
Datum objave: 05.11.2013
Komentari:
0,00


UJEDINITE VAŠ UM

Um pokreće tijelo

Svjetlo se pomoću leće može sabrati u jednu točku i tako zapaliti vatru. Rasipano reflektorima, čak i najjače svjetlo postaje slabo. Sabranost je snažna. S umom je isto. Umjesto da uoče ovu činjenicu i da se ponašaju u skladu s njom, ljudi rasipaju snagu uma tijekom dana radeći razne stvari: čitaju novine dok jedu ili slušaju glazbu dok uče.

 

Um pokreće tijelo. Umom osjećamo hranu kroz osjetljivost jezika. Um hoda upravljajući nogama. Prosječan čovjek ima predodžbu da jezik osjeća okus i da noge hodaju. Zato misli da će jezik osjetiti okus hrane čak i kad su oči zauzete čitanjem novina. Posljedica toga je da nije svjestan što jede. Kada jedete, trebate se usredotočiti na to što jedete. To je pristojno ponašanje. To je i jedini način da osjetite okus hrane. Istodobno, toje i vježbajačanjauma.

 

Prije nego što krenete u šetnju, donesite odluku da je to upravo ono što želite raditi. Ako se u dvojbi, bolje da ostanete tu gdje jeste. U suprotnom, možete izazvati prometnu nezgodu.

 

Evo jedne vježbe. Hodajte prolazeći pored vašeg partnera. Prvo hodajte tako da mislite da vas neko prati, dakle usredotočite se na prostor iza vas. U trenutku kada prolazite pored partnera, neka podigne ruku i zapriječi vam put u visini grudi. Lako će vas zaustaviti i oboriti. Sad hodajte održavajući pažnju ispred. Vaš partner ne samo da vas neće moći zaustaviti, nego ćete ga povući za sobom.

 

Kada hodate, a da to zapravo ne želite, ostavljate svijest iza. Malo guranje biti će dovoljno da vas obori. Zamišljeni profesor, zaljubljen mladić ili djevojka nalijeću na stup, jer im je um odlutao. Upravo zbog ovoga događaju se prometne nesreće. Tražite od djeteta koje ujutro kreće u školu da glasno kaže: "Ja idem." To će ga učiniti svjesnim da je krenulo, usjeriti mu pažnju naprijed i dovesti u mnogo bolji položaj u slučaju da se suoči s nepredviđenim opasnostima. Današnja djeca ništa ne govore kada odlaze od kuće. Roditelji često nagađaju jesu li uopće tu. Trebalo bi ipak sagledati moguće opasnosti u koje dijete, dok mu um luta, može upasti pri gustom prometu.

 

Postoji stara japanska pjesma sa stihom: "Kada krećeš na sastanak s voljenom, tisuću kilometara izgleda kao jedan, kada je ne možeš vidjeti i moraš se vratiti, jedan kilometar izgleda kao tisuću." Kada vam je um usmjeren ka cilju, tisuću kilometara nije ništa. Ali razočarani, dok vam je um iza, jedan kilometar predstavlja pakao.

 

Ako se želite u nečemu usavršiti, morate očistiti um, sabrati ga i usmjeriti prema predmetu kojim se bavite. Dok režete mrkvu nožem, nećete povrijediti prst sve dok vam je um vezan uz mrkvu. Naravno, kada nam se nešto sviđa, to je lakše i usavršiti, budući da je um usmjeren. Bez obzira radite li ili se igrate, usredotočenost na to što radite jača um.

1802
Kategorije: Ostali
Tagovi: Borilačke vještine
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije