Autor: Cro Ring
Datum objave: 30.03.2015


Upoznajte taekwondo klub Jastreb

Taekwondo klub "Jastreb" svoj rad i djelovanje započeo je daleke 1991. godine kada ga je grupa entuzijasta prvi put registrirala u Pisarovini, nakon čega se zbog ratnih okolnosti klub od 1992. godine seli u Zagreb.

Rasadnik je mladih, perspektivnih sportaša, a u svom 24-godišnjem razdoblju uvrstio se u vodeće TKD klubove grada Zagreba i Hrvatske kroz čije su redove prošle tisuće uzornih članova, te nekoliko stotina kategoriziranih sportaša Hrvatskog olimpijskog odbora od kojih su brojni zlatnim slovima upisani u povijest zagrebačkog i hrvatskog taekwondo sporta.



„KROZ TRNJE DO ZVIJEZDA“ – bio je  odabir i put na kojem je klub polako, ali sigurno, ponosno i neovisno utirao čvrste staze i gradili sigurne temelje za ostvarenje najvećih svjetskih postignuća u našem sportu, što nas je uvrstilo u sam vrh taekwondo klubova Hrvatske.


Klub je pod stručnim vodstvom utemeljiteljice, glavne trenerice i tajnice Tamare Pradegan, nositeljice crnog pojasa Svjetske taekwondo federacije 6.DAN, koja s brojnim stručnim suradnicima i volonterima provodi programe i aktivnosti za djecu i odrasle pod već znanim motom: „SPORTOM PROTIV NASILJA, DROGE I SVIH POROKA DANAŠNJICE“.

Taekwondo klub Jastreb trenutno je svojom kvantitetom jedan od vodećih klubovau državi s 400-ak članova, a svojim rezultatima najuspješniji je hrvatski taekwondo klub u muškoj konkurenciji o čemu svjedoči 12 EKIPNO OSVOJENIH DRŽAVNIH PRVENSTVA u selekcijama seniora (2005., 2006., 2007., 2010., 2011., 2012. i 2014. godine) i kadeta (2004., 2005., 2007. i 2011. i 2014. godine) uz stotine ekipno osvojenih odličja i desetke tisuća medalja u pojedinačnim plasmanima na tuzemnim i inozemnim natjecanjima.


Iz novije generacije ističemo višegodišnjeg seniorskog reprezentativca i prvaka Hrvatske, te olimpijskog kandidata za Rio 2016. VEDRANA GOLECA, vrhunskog sportaša I. kategorije Hrvatskog olimpijskog odbora koji je jedini u povijesti hrvatskog taekwondo sporta u jednoj godini osvojio 2 europska odličja: zlato i srebro s pojedinačnog i klupskog Europskog prvenstva u 2014. i 2015. godini i koji je u 2015. godini na rang listi Svjetske taekwondo federacije najuspješniji hrvatski senior u taekwondo sportu.






Grad Zagreb 2003. godine prepoznao je vrijednost i uzoran rad  udruge i dodijelio klubu prostor za rad i djelovanje u Jablanskoj 21, Rudeš i HD Ante Starčevića, Voltino.


Poseban značaj klub pridaje mladom naraštaju unutar kojega su u klupske aktivnosti uključena djeca i mladi, od predškolskog, kadetskog, juniorskog do seniorskog uzrasta, koji se svakodnevnim sustavnim radom u odgojno-obrazovnom procesu kroz sportsku aktivnost odvajaju od štetnih utjecaja i poroka današnjice koji vode ka neprihvatljivom ponašanju mladih u procesu odrastanja, te rekreativnim, zdravstvenim i preventivnim programima za žene zrelije životne dobi i starije osobe.





Područje na kojem klub djeluje posebno je izvrgnuto utjecaju poroka na mlade (droga, alkohol, nasilje, nikotin…), te svojim sustavnim dugogodišnjim radom s najmlađima kroz sport usmjerava mladež na pravi i zdravi put, daleko od svih poroka današnjice.

Dugo godina uključeni su u sve aktivnosti u organizaciji Grada (Kretanjem do zdravlja, Dani udruga, Priredbe povodom obilježavanja blagdana Uskrsa i Božića) u sklopu čega  je Jastrebu još 2009. godine dodijeljena zahvalnica Gradskog poglavarstva Grada Zagreba za doprinos razvoju civilnog društva i unapređenje socijalne politike Grada Zagreba.

Kroz svoj rad i djelovanje Jastreb je organizirao brojne humanitarne akcije (u Nazorovom domu, Onkološkom odjelu Klaićeve bolnice, SOS dječjem selu Lekenik, Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, Psihijatrijskoj bolnici Jankomir, Zoološkom vrtu Zagreb, jedinom preživjelom kornatskom gasitelju Frani Lučiću, Onkološkom odjelu Bolnice za dječje bolesti Zagreb, djevojčici Mili Trgo, oboljelom dječaku Mateu Bešiću, obitelji Vrček,...).

Već tradicionalno 16. godina za redom klub organizira JASTREB OPEN – najveće međunarodno humanitarno taekwondo natjecanje u Hrvatskoj na kojem se okuplja preko 1000 najmlađih natjecatelja iz tuzemstva i inozemstva, a sakupljene priloge od natjecateljskih kotizacija donira u humanitarne svrhe.

Potporu dosadašnjem radu udruge dale su brojne gradske i državne institucije (Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Ministarstvo zdravstva RH, Gradski ured za zdravstvo, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Poglavarstvo Grada Zagreba, Sportski savez Grada Zagreba, Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Ministarstvo zdravstva) i time potpomogle  rad i razvoj prepoznvši vrijednosti Jastreba.


1055
Kategorije: Taekwondo
Tagovi: HTS
Najpopularnije
Najnovije