Autor: mi
Datum objave: 03.08.2016


Usvojena nova MMA pravila s novim načinom bodovanja

Association of Boxing Commissions (ABC - udruga boksačkih komisija) na konferenciji u Las Vegasu odobrila je neke promjene u pravilima MMA-a.

Unified Rules se koriste za borbe u SAD-u i koriste ih mnoge organizacije diljem svijeta, a nova pravila daju jasnije smjernice za suđenje i definiraju borca koji je 'na zemlji'.


Glasanje je prošlo s 42 glasa za, jednim protiv, uz dva izostanka.

New Jersey je jedina država koja se protivila. Tennessee i Mississippi su se suzdržali od glasanja.


Komisije mogu odmah početi provoditi nova pravila, ali neke države moraju to zakonski regulirati.

Novi način bodovanja naglašava da su učinkoviti udarci i grappling najvažniji kriterij za bodovanje runde i samo ako su te dvije stvari izjednačene u obzir se uzimaju redom agresivnost i kontrola kaveza.

Također se dozvoljava slobodnije dodjeljivanje runde 10-8 dominantnijem protivniku. U obzir se uzimaju dominacija, njeno trajanje i učinak. Ako runda ima dvije takve karakteristike trebalo bi razmotriti 10-8 bodovanje, a ako ima sve tri morala bi biti 10-8.


Donesene su promjene u definiciji pozicije borca koji je 'na zemlji'. Više nije dovoljno da borac ima jedan prst na parteru da bi se smatrao u toj poziciji, već obje ruke i noge, dlanovi prema dolje, moraju dirati pod. U tom trenutku udarci koljenom i nogom u glavu nisu dozvoljeni.


Što se tiče korištenja otvorene ruke, borac koji se kreće s ispruženim prstima prema protivniku bit će u prekršaju. Suci trebaju spriječiti takvo ponašanje u komunikaciji s borcima. Treba im se napomenuti da zatvore šaku ili ispruže prste prema gore.


U vezi ženske uniforme, one bi trebale nositi rash guard s kratkim rukavima ili sportski grudnjak.

Promjene ukidaju i dva prethodna prekršaja - udarac petom u bubrege i hvatanje za ključnu kost.

798
Kategorije: MMA
Tagovi: MMA
Najpopularnije
Najnovije