Autor: Maroje Ivandić
Datum objave: 28.05.2020


Van Dammeov ‘brat‘ i Cikatićev protivnik provodi godine iza rešetaka

Prije uspona K-1 organizacije Dennis Alexio uz Branka Cikatića, Stana Longinidisa, Dona Wilsona, Roba Kamana, Mauricea Smitha i Ricka Roufusa bio je među najpoznatijim kick bokserima poluteške i teške kategorije.

Jedno vrijeme smatran je neospornim prvakom u teškoj kategoriji. Iako je ta tvrdnja vrlo dvojbena, to se ne može reći za njegovu popularnost.


Povukao se 1999. sa samo jednim službenim porazom doživljenim 1984. odlukom sudaca od Dona ‘Dragona’ Wilsona u meču za WKA naslov u kategoriji do 83.2 kilograma.

Imao je 68 pobjeda od kojih su 63 ostvarene nokautom. Uz to je imao i 7 boksačkih mečeva u kojima je upisao 6 pobjeda i 1 poraz.





Popularnost je stekao i smislom za dramu. Uzeo je nadimak 'Terminator', a u ring je ulazio u havajskim hlačicama uz The Final Countdown švedske grupe Europe.

Alexio je rođen 12. ožujka 1959. u Vacavilleu u Kaliforniji kao Dennis Raymond Dick. Njegov otac je bio popularni učitelj i trener u tamošnjoj školi, a Dennis se pokazao nadarenim u više sportova. U intrevjuu za časopis Inside Karate tvrdio je da je odbio ponudu bejzbolske momčadi Los Angeles Dodgers.

Profeisonalnu kick boks karijeru počeo je 1980. i izgubio tehničkim nokautom od Mikea Kinga. Federacija PKA kasnije je poništila borbu uz objašenjenje da se radilo o mismatchu budući je to Alexiju bila prva borba uopće, dok je njegov protivnik imao puno više iskustva.

To iskustvo mu je pomoglo i kasnije je osvajao ISKA (International Sport Karate Association), PKA (Professional Karate Association ), KICK (Karate International Council of Kickboxing), PKC (Professional Kickboxing Council) i WAKO Pro naslove svjetskog prvaka u full contactu u poluteškoj, lakoteškoj i teškoj kategoriji.




Između ostalih pobjeđivao je Kanađanina Michaela McDonalda, koji je nokautirao Mirka Filipovića u K-1, te Mikea Winkeljohna, suvlasnika i trenera jedne od najboljih MMA dvorana svijeta Jackson Wink MMA Academyja u Novom Meksiku čiji je član i UFC-ov prvak u poluteškoj kategoriji Jon Jones.





Do pojave K-1 koji je tijekom godina postavio standard za kick boks pravila (taj stil borbe prije se nazivao orijentalnim pravilima), pravila su često ovisila od priredbe do priredbe – američki kickboxing, odnosno full contact karate, nije dozvoljavao low kickove, koji su bili vrlo važni primjerice europskim borcima odgojenima na tajlandskom boksu.

To je često dovodilo do konfuznih situacija, što je bilo uočljivo i u Alexiovom meču s Brankom Cikatićem održanom 1992. u Las Vegasu.

Do samog početka borbe strane su se navlačile oko pravila. Alexio, koji se cijelu karijeru borio po pravilima full contacta zahtijevao je da obojica u ringu nose štitnike za stopala (papuče), dok je Cikatić tražio da bude dozvoljen klinč, kao i low kickovi. 

Na kraju je pronađen kompromis. Alexio je nosio štitnike na stopalima, a udarci koljenom iz klinča bili su dozvoljeni samo u tijelo.

Borba je zakazana na 8 rundi po 3 minute, ali je do razočaravajućeg prekida došlo već u trećoj rundi.

Borbu u Thomas & Mack Centeru uživo su pratili Jean-Claude Van Damme i Chuck Norris, a borce je najavio Michael Buffer.

Sudac je odigrao vrlo negativnu ulogu izgubivši kontrolu nad borbom već u samom početku. Alexio je imao malo više uspjeha na početku borbe, posebno s aperkatima, a onda u trećoj rundi kada je sudac konfuzno dao znak za prekid borbe Amerikanac je udario Cikatića, koji je prethodno zaradio veliku posjekotinu iznad oka, i rušio ga, a potom i zamahnuo nogom dok je hrvatski borac bio na podu. U ring su odmah uletjeli njegov trener Thom Harinck i Peter Aerts.

Na kraju Alexio nije bio diskvalificiran, već je borba tehničkom odlukom proglašena neodlučenom.




Još jedna njegova velika borba tog vremena završila je još brže i žalosnije po njega.

Devet mjeseci i tri pobjede nokautom poslije borbe s Cikatićem, u prosincu 1992. putovao je u Melbourne gdje ga je čekao Stan 'The Man' Longinidis.

Australski Grk pogodio ga je low kickom nakon samo 3 sekunde borbe. Alexio je pao sa slomljenim kostima potkoljenice. Longinidis je prvotno proglašen pobjednikom, ali je meč poništen nakon što je utvrđeno da je na ringu postojala rupa i da je ona krivac za njegovu ozljedu, a ne Longinidisov udarac.




Zbog ovakvog završetka borbi gledanost američkog kickboxinga bila je u velikom padu i televizijske kuće izgubile su interes za priredbe. Dodatni udarac američkom kick boksu, od kojeg se nije oporavio, zadao je UFC koji je 1993. u Denveru održao svoju prvu MMA priredbu.

Alexio je dodatnu slavu stekao glumom. 1989. pojavio se uz Jean-Claudea Van Dammea u filmu Kickboxer.

Nakon što je njegov lik Eric Sloane, svjetski kickboxing prvak,  završio paraliziran poslije brutalnog napada Tong Poa, njegov brat Kurt, kojeg je tumačio Van Damme počeo je učiti Muaythai kako bi ga osvetio.

Iako je film imao budžet od samo 2.7 milijuna dolara tijekom godina je zaradio 50 milijuna i stekao kultni status među ljubiteljima filmova s tematikom borilačkih vještina.






Alexiov pad počeo je brzo nakon povlačenja i trajao je jako dugo, sve dok nije završio na dugogodišnjem izvršavanju zatvorske kazne.

Još 2003. optužen je za bankovnu prevaru i neplaćanje alimentacije. Uhićen je u svom domu na Havajima i 2007., a dvije godine poslije njegovi porezni dugovi premašili su pola milijuna dolara.

U studenom 2013. 25 federalnih agenata sačekalo ga je ispred Starbucksa i uhitilo zbog niza optužbi – od lažnih zahtjeva za povrat poreza, pranja novca, prevare i bankovne prevare. Federalne vlasti otužile su njega i njegovu suprugu i zbog krivotvorenja niza dokumenata kojima su se domogli zlatnih poluga i kovanica čija se vrijednost procjenjivala u stotinama tisuća dolara.

U travnju 2017. osuđen je na 15 godina zatvora i mora vratiti više od 160 000 dolara za koliko je prevario poreznu službu (IRS), te 200 000 dolara koje je na prevaru ukrao od prodavača zlata.  Zatvorske dane provodi u Saffordu u Arizoni i najranije što se 61-godišnji Alexio može nadati izlasku je 2028. godine.



24041
Kategorije: Kick & Thai Boxing, Zanimljivosti
Tagovi: Kickboxing
Najpopularnije
Najnovije