Autor: mi
Datum objave: 20.04.2017


Vedran Golec pao na doping testu

Višestruki prvak Hrvatske u teškoj kategoriji u taekwondou Vedran Golec bio je pozitivan na doping testu.

Hrvatski taekwondo savez je 19.04.2017. primio obavijest od anti doping komisije WTF-a o analizi uzorka sportaša Vedrana Goleca uzetog 20.02.2016. na Asian Club Champ, u kojem je pronađena nedozvoljena supstanca Meldonij, stoji na službenoj stranici HTS-a.

Do završetka postupka koji provodi anti doping komisija, ista je sportaša suspendirala od svih domaćih i međunarodnih natjecanja, a koju supenziju je verificirao i Upravni odbor HTS-a na današnjoj elektronskoj sjednici.


Slijedom istog do okončanja postupka sportaš Vedran Golec ne može nastupati na natjecanjima u organizaciji HTS-a.

U obavijesti anti doping komisije dane su upute o pravima i obavezama sportaša, a HTS će dugogodišnjem reprezentativcu biti na usluzi i dati podršku i pomoć u rješavanju postupka.

"U ovom trenutku mogu samo reći da sam iznenađen dopisom, pogotovo što on stiže 14 mjeseci nakon testiranja, a ne kao što je poznato nekoliko tjedana nakon" izjavio je Golec za Sportske Novosti.


"Nedugo prije i poslije ovog testiranja, bio sam također testiran, ali nije bilo pozitivnih nalaza na bilo koju nedozvoljenu tvar. To mi govori u prilog da je riječ o pogrešci prilikom uzimanja suplementacije ili ono još važnije, lijekova korištenih u zdravstvene svrhe. Upravo je to moj sljedeći korak, dokazati da se radi o pogrešci. No opet, istaknuo bih presedan da se javlja eventualna pozitivnost na test tek nakon 14 mjeseci."

Meldonij je  za lijek protiv srčanih bolesti i bolesti krvotoka. Poboljšava metabolizam i energetsku opskrbu tkiva. Koriste ga ljudi koji imaju slabu cirkulaciju, a pomaže i kod dijabetesa. 


"Budući da imam problema s alergijama i alergijskom astmom posljednjih 17 godina, sumnjam da je povezano upravo s tim lijekovima. Čvrsto vjerujem da se radi o pogrešci jer suprotno od toga je protivno mojim ljudskim načelima te sportskim i životnim ciljevima".

Meldonij je od 1. siječnja 2016. na listi zabranjenih sredstava Svjetske antidopinške agencije. Među mnogim sportašima koji su bili pozitvini na njega su tenisačica Marija Šarpova i boksač Alexander Povetkin.


1593
Kategorije: Taekwondo
Tagovi: HTS, Vedran Golec
Najpopularnije
Najnovije