Autor: mi
Datum objave: 07.11.2019


Vitalij Kličko optužen za izdaju i pronevjeru u Ukrajini

Vitalij Kličko nalazi se u velikim problemima u svojoj domovini.

Bivši svjetski prvak u teškoj kategoriji koji je gradonačelnik glavnog grada Ukrajine Kijeva optužen je za izdaju i pronevjeru.

Nacionalni anitkorupcijski ured protiv njega i njegovih dvoje pomoćnika je podigao optužnicu zbog sumnje u zlouporabu moći tijekom rekonstrukcije mosta u glavnom gradu. Zastupnici koji su podnijeli tužbu tvrde da je trojac namjerno uvećao troškovnik.


Trostruki svjetski prvak u teškoj kategoriji također je optužen i za izdaju jer je ilegalno koristio gradski budžet kako bi pojedincima omogućio bogaćenje, neovlašteno stjecanje zemljišta i ostale ilegalne aktivnosti.

Slučaj protiv 48-godišnjeg gradonačelnika pokrenut je u jeku pvišemjesečnih pokušaja administracije novog ukrjainskog predsjednika Volodymyra Zelenskog da ga smijeni. 


Kličko odlučno odbacuje sve optužbe i naziva ih smiješnima.

Kličko je bio među naprominentnijim sudionicima Majdanskih protesta koji su kulminirali nasiljem i zbacivanjem demokratski izabranog predsjednika Viktora Yanukovicha, piše RT News.


Nekoliko mjeseci kasnije bivši boksač izabran je za gradonačeknika Kijeva s 57 posto glasova. U to vrijeme nije imao puno ovlasti jer se radilo više o ceremonijalnoj titulu, ali su mu se ovlasti znatno povećale kad ga je tadašnji predsjednik Petro Poroshenko imenovao i glavnim gradskim administratorom.


Kad je Poroshenko poražen u predsjedničkoj utrci od Zelenskog, Kličko se nije odlučio povući za njim, te je postao problem novoj administraciji.

Vlada je odobrila predsjednikov zahtjev za Kličkovom smjenom u srpnju, ali je gradonačelnik odbio smjenu tvrdeći da je nezakonita i podnio je tužbu na sudu, a slučaj je još u tijeku.

48-godišnji Klički je prošlog tjedna izjavio da razmišlja o povratku u ring kako bi postao najstariji svjetski prvak u povijesti teške kategorije, a s obzirom na pritisak s kojim se suočava u svojoj domovini takve najave dobivaju više smisla.




Foto: Vasily Fedosenko

1248
Kategorije: Boks
Tagovi: Vitalij Klitschko
Najpopularnije
Najnovije