Autor: Admin
Datum objave: 30.10.2012
Komentari:
0,00


VJEŽBANJE U ZIMSKIM UVJETIMA

Ima svojih prednosti

Hladnoća i nepovoljni zimski uvjeti mogu smetati i najmotiviranijim vježbačima, održavanje kontinuiteta vježbanja i zimi ima svoje prednosti.

 

Vježbanjem zimi možete spriječiti napade dosade ili zimske depresije. Vježbanje podiže energiju, a i vaš imunološki sustav jača. Studije pokazuju da su osobe koje umjereno vježbaju cijele godine manje skloni prehladama i virozama.

 

Ako ne želite i ove zime vježbati po stepenicama ili pokretnoj traci, ne morate. Uz pravu odjeću, dobar plan i nekoliko savjeta na umu i hladno vrijeme može biti povoljno za vježbanje.

 

Stručnjaci tvrde da gotovo svi možemo sigurno vježbati po hladnoći, uključujući i osobe s astmom i srčanim problemima. Ipak, ukoliko imate kardivaskularnih problema, provjerite s liječnikom smijete li vježbati i pridržavajte se njegovih uputa.

 

 

Jedna od najčešćih grešaka koju vježbači zimi rade je pretoplo odjevanje.  Vježbanjem se zagrijavamo i znojimo, pa nam se često čini da je temperatura puno viša nego što doista jest. U isto vrijeme, kada prestajemo s vježbanjem, tijelo se polako vraća na normalnu temperaturu i počinjemo osjećati hladnoću.  Rješenje se krije u slojevitoj odjeći. Tako kad se počnete zagrijavati možete skinuti onoliko slojeva odjeće koliko je potrebno, a kad vam postane hladno, jednostavno sve ponovno obučete.

 

Kada je jako hladno, krv se zadržava u središnjem dijelu tijela, a ruke i noge su izloženije hladnoći. Na vježbanje ponesite par tankih rukavica, a preko njih stavite par debljih.

 

Vodu i sportska pića trebate piti prije, za vrijeme i nakon vježbanja – čak i ako niste žedni.  Dehidracija napada i zimi jer se tijelo znoji neovisno o temperaturi.

2192
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije