Autor: Admin
Datum objave: 11.10.2013
Komentari:
0,00


VJEŽBANJEM PROTIV OSTEOPOREOZE

Prevencija

Fizička aktivnost važan je element prevencije, iako nema konsenzusa o tipu vježbi, frekvenciji, intenzitetu i trajanju

 

Fizička aktivnost bitan je element u prevenciji osteoporoze i prijeloma, iako još nema konsenzusa o tipu vježbi, frekvenciji, intenzitetu i trajanju. Preporučene vježbe su aerobne (na svježem zraku) i s opterećenjem, zatim vježbe ravnoteže i neke na spravama.

 

Aerobne vježbe s opterećenjem uključuju mnoge mišićne skupine u ritmičkim pokretima, obično u stojećem položaju. Vježbe moraju izazivati kontrakcije mišića, čime se postiže naizmjenično djelovanje sile na kost - to je informacija za kost da se na tom mjestu treba pojačati. Tu ubrajamo žustar hod, nordijsko hodanje, penjanje, ples, tai-chi, a kod onih s niskim rizikom za osteoporozu: skijanje, tenis, košarku, odbojku. Korisne aktivnosti su i vrtlarenje, karate i joga. Plivanje ili vožnja bicikla ne ubrajaju se u vježbe opterećenja, iako su i one učinkovite, ponajprije za kardiovaskularni sustav.

 

Za prevenciju osteoporoze vježbe trebaju trajati 30 minuta kontinuirano (ili tri puta po 10 minuta). Uvijek izaberite one u kojima uživate, a uključite i svoju obitelj. Vježbajte barem tri puta tjedno, izaberite jedan do tri seta vježbi, i radite ih uz šest do 15 ponavljanja.

 

Redovita odgovarajuća tjelovježba pozitivno utječe i na ravnotežu i brzinu reakcije sustava za kretanje, a to je važno za prevenciju mogućih padova. Epidemiološke studije konzistentno upućuju na manje prijeloma kuka u aktivnih žena, bez obzira na to je li to rezultat izravna djelovanja na kost ili poboljšanja koordinacije, ravnoteže i mišićne snage, što prevenira padove i/ili minimalizira traumu pri padu.

 

Bez obzira na to koliko imate godina, prije odabira vježbi posavjetujte se s liječnikom. Vježbe moraju biti postupne i progresivne, uz razdoblje stanke.

 

2154
Kategorije: Fitness, Drugo Mišljenje
Tagovi: Fitness, Drugo Mišljenje
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije