Autor: Admin
Datum objave: 06.10.2013
Komentari:
5,00


VJEŽBOM POBJEDITE GRIPU

Vježbajte više, kišite manje

Kada prehlade i gripa ubace u višu brzinu, dobro je znati da redovita tjelovježba može biti vaša prva linija obrane.

 

Iako se u prošlosti rapravljalo o učenicima tjelovježbe na imunološki sustav nove studije ukazuju na to da tjelovježba uistinu smanjuje rizik od prehlade. Znanstvenici sa sveučilišta Sjeverne Caroline u Columbiji promatrali su 547 zdravih odraslih osoba u pravilnim intervalima kroz period od godine dana.


Sudionici istraživanja bilježili su razinu svoje tjelesne aktivnosti i broj prehlada s kojima su se suočili. U svrhu ovog istraživanja umjerena ili energična tjelovježba definirana je kao bilo koja aktivnost napornija od šetnje uključujući kućanske poslove i slobodne aktivnosti.

 

Prosječna odrasla osoba oboljeti će 2-5 puta godišnje od bilo kojeg oblika prehlade. Međutim, sudionici istraživanje koji su bili tjelesno najaktivniji obolijevali su od oko 25%, manjeg broja prehlada od onih najmanje aktivnih.

Bitno je napomenuti i to da su prethodna istraživanja pokazala da previše ili premalo tjelovježbe može imati negativan učinak na imunološki sustav što automatski povećava mogućnost i rizik obolijevanja od prehlade. Najbolji primjer tome je činjenica da us trkači maratona podložniji obolijevanju od prehlade u tjednu koji slijedi neposredno nakon utrke. Ključ je uspostaviti ravnotežu između tjelovježbe, pravilne prehrane i sna.
3543
Kategorije: Fitness
Tagovi: Fitness, Drugo Mišljenje, Zdravlje
Nek se čuje i Vaš glas
Vaše ime:
Vaša poruka:
Najpopularnije
Najnovije