Autor: mi
Datum objave: 26.07.2019


WBC objavio da ne zna ništa o pozitivnom testu, Whyte pozitivan na dva metabolita steroida

Jučer je objavljeno da je A uzorak Dilliana Whytea uzet pred borbu s Oscarom Rivasom bio pozitivan na doping.

Jamajčanin je pobijedio prethodno neporaženog Kolumbijca jednoglasnom odlukom sudaca i postao obvezni izazivač WBC-ovom prvaku Deontayu Wilderu osvojivši pritom i naslov privremenog prvaka u teškoj kategoriji.


Sada je poznato da je bio pozitivan na dva metabolita zabranjene supstance Dianabol – epimetandienon i hidroksimetandienon.

Metaboliti su kemijske jedinke koje su međuprodukti ili produkti metabolizma.

Dianabol je anabolički steroid koji se uzima oralno (uglavnom u tabletama). Razvijen je 1955. za liječenje hipogonadizma, ali se više ne koristi u medicini i u mnogim zemljama ne može se legalno nabaviti. U Velikoj Britaniji gdje Whyte živi može i često ga kao doping koriste bodybuilderi. Uz ostale nuspojave, može uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre.


Pronađena količina u njegovom uzorku vrlo je mala i postoji mogućnost da je razlog pozitivnog testa kontaminirani suplement, ali WADA standard ne uzima u obzir količinu već samo prisutnost supstance što znači da je svaka pronađena količina dopinški prekršaj.


Britanska antidopinška agencija (UKAD) obavijestila je uoči borbe krovno tijelo britanskog boksa  British Boxing Board of Control da je Whyte bio pozitivan na testu, ali je BBBoC dopustio da se borba održi i nije obavijetsio Rivasov kamp o nalazima doping testa.

Glavni tajnik BBBoC-a Robert W. Smith odbio je komentirati slučaj i samo objavio šturo priopćenje u kojem u principu govori da nema komentara.

 

Whyteov promotor Eddie Hearn napisao je društvenim mrežama: „Mogu potvrditi da su i Dillian Whyte i Oscar Rivas bili izloženi temeljitom testiranju od strane VADA-e i UKAD-a. Obojica su dobili dozvolu za natsup od oba tijela i od BBBoC-a.”

No, njegova izjava ne demantira da je Whyteov A uzorka bio pozitivan. Na kraju, VADA ne odobrava nastup, ona samo provodi testiranje i dostavlja rezultate svim ugovorenim stranama.

WBC je objavio da oni nisu dobili nikakvu obavijest od nikoga o pozitivnom doping testu Dilliana Whytea.

“U vrijeme objavljivanja ovog priopćenja WBC nije primio nikakvu obavijest od nikoga o navodnom pozitivnom doping testu Dilliana Whytea. WBC nije upoznat s nikakvim rezultatima VADA-inih testova koji imaju bilo kakve sumnjive nalaze. WBC je stvorio Program za čisti boks koji provodi VADA i koji je glavni prioritet za našu organizaciju. WBC neće davati nikakve komentare o situaciji dok ne primi urednu, formalnu komunikaciju od BBBoC-a.”





Foto: Dave Thompson

625
Kategorije: Boks
Tagovi: WBC, doping, Dillian Whyte
Najpopularnije
Najnovije