Autor: mi
Datum objave: 01.10.2019


WBC protiv profesionalaca na Olimpijskim igrama

World Boxing Council istaknut će protivljenje Međunarodnom olimpijskom odboru u vezi nastupa profesionalaca na Olimpijskim igrama.

Predsjednik federacije sa sjedištem u Mexico Cityju Mauricio Sulaiman ne može vjerovati da je Meksički boksački savez (Femebox) otvorio mogućnost nastupa profesionalcima na Igrama u Tokiju i pozvao svjetskog prvaka u teškoj kategoriji Andyja Ruiza da nastupi.


Tu ne staje plan meksičkog saveza koji planira održati nekoliko kvalifikacijskih turnira i u Japan poslati 'Dream Team'.

 

Profesionalcima je dozvoljen nastup bio već na Igrama u Riju 2016., ali od poznatijih profesionalaca nastupio je bivši svjetski prvak u srednjoj kategoriji Hassan N'Dam koji je eliminiran u prvom kolu.


"Naš stav ostaje nepromijenjen otkad je olimpijski boks otvorio vrata profesionalcima za Rio 2016. Ovo je tema koja jako brine World Boxing Council i svijet boksa jer smatramo da otvaranje olimpijskog boksa profesionalcima na ovakav način može biti jako riskantno za fizičko zdravlje boksača" izjavio je Sulaiman.


"U boksu je matchmaking sve. Postoji osoba specijalizirana za to koja je posvećena tome da dozvoli ili zabrani održavanje borbe ovisno o razini natjecanja, a u ovoj situaciji, kod profesionalca i amatera mnoge su stvari različite i postoji mnogo stvari koje bi prvo trebali prostudirati."


"Ovo nije naš hir ili ishitrena odluka. Jednako smo reagirali i tijekom posljednjeg olimpijskog ciklusa i to se bazira na studijama o razlikama između profesionalnih i amaterskih boksača. Nastavit ćemo razgovarati o tom problemu globalno jer je WBC prisutan u 165 zemalja svijeta. U vezi ovoga smo primili informacije od boksača, menadžera, promotora, komisija i to je glas boksa koji progovara. Odnosit ćemo se prema ovom pitanju s istom važnošću kao i uvijek jer ovo ima utjecaj na budućnost boksa."


"Ako neki boksač bio on i bivši ili aktualni prvak odliči nastupiti na idućim Olimpijskim igrama WBC će ih suspendirati na najmanje dvije godine."


Ova zadnja rečenica znači da im WBC može zabraniti da boksa mečeve pod njihovim okriljem, ali slobodno mogu boksati pod okriljem svih drugih federacija.


Foto: Joe Camporeale

1220
Kategorije: Boks
Tagovi: Boks OI - raspored rezultati, WBC
Najpopularnije
Najnovije